François Hollande: ‘sancties tegen Rusland moeten stoppen’

Russisch president Vladimir Poetin (links) en Franse tegenhanger François Hollande. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Franse president François Hollande wil de sancties tegen Rusland stoppen en de bestaande relaties met het land versterken om vooruitgang te boeken in het vredesproces in Oekraïne. ‘Ik ben niet voor een beleid dat doelen bereikt door de zaken erger te maken’, klonk het.

Westerse staten moeten ermee ophouden Rusland te bedreigen met nieuwe sancties en in de plaats daarvan de bestaande relaties versterken om vooruitgang te boeken in het vredesproces in Oekraïne. Zo zei de Franse president François Hollande in een interview op de radio France Inter.

‘Poetin wil oosten Oekraïne niet annexeren’

‘Ik ben niet voor een beleid waarbij doelen bereikt worden door de zaken erger te maken’, citeert de New York Times de president. ‘Ik vind dat de sancties nu moeten stoppen.’

Net als bij Iran, moet volgens Hollande worden ingezet op de dialoog met Russisch president Vladimir Poetin, die misschien een partner kan zijn in het kader van de strijd tegen Islamitische Staat (IS), zo bericht Le Monde. Hij herinnerde er ook aan dat de dialoog met Moskou geleid heeft tot de ruil van 364 gevangenen tussen de Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen na Kerstmis.

‘We moeten praten met Poetin, dat heb ik gedaan. Maar duidelijk met hem praten en zeggen wat we wel en niet willen’, verdedigde de Franse president zijn ontmoeting van afgelopen 6 december met zijn Russische tegenhanger.

Volgens Hollande wordt de positie van Rusland verkeerd begrepen. Hij gelooft niet dat Poetin ‘het oosten van Oekraïne wil annexeren’, schrijft Le Figaro. ‘Dat heeft hij mij verteld’, vervolgde Hollande in het radio-interview. ‘Wat Poetin wil, is invloed blijven uitoefenen. Hij wil niet dat Oekraïne in het kamp van de NAVO terechtkomt. Hij wil geen leger aan de grenzen van Rusland.’

‘Wat wij van Poetin willen’, verduidelijkte de Franse president nog volgens Le Figaro, ‘is dat hij de territoriale integriteit van Oekraïne respecteert. Wat wij willen, is dat er economische relaties kunnen zijn tussen de Europese Unie en Oekraïne.’ Hollande verzekerde wel ‘een akkoord te zoeken’ in Oekraïne, al maanden lang.

‘Geen verandering zonder toestemming Merkel’

De president bevestigde de nakende vredesgesprekken in Astana, Kazachstan, op 15 januari waar hij met Duits bondskanselier Angela Merkel de Russische president en zijn Oekraïense tegenhanger Petro Porosjenko zou ontmoeten.

Maar Hollande stelt daarbij de voorwaarde dat er vooruitgang geboekt wordt. ‘Als het is om samen te komen, te praten, zonder vooruitgang, is het de moeite niet. Maar ik denk dat er vorderingen zullen zijn’, citeert Le Monde.

Ook bij Merkel was een gelijkaardige teneur te bespeuren. Haar woordvoerder Steffen Seibert zei tegen persagentschap Reuters dat de bondskanselier niet zou deelnemen aan de gesprekken ’tenzij een nieuw akkoord waarschijnlijk lijkt’.

Duitsland is de invloedrijkste Europese stem in het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Hoewel vicekanselier Sigmar Gabriel zijn bezorgdheid uitte over het effect van de sancties op de stabiliteit van Rusland – ‘Het doel was nooit om Rusland politiek en economisch in de chaos te storten’, zei hij in de krant Bild am Sonntag – zal er weinig gebeuren zonder toestemming van Merkel, stelt New York Times.

‘We hebben een duidelijk beeld van wat die vooruitgang moet inhouden, voordat Duitsland ook maar zal overwegen de bestaande sancties op te heffen’, verduidelijkte Seibert tegenover Reuters.

Geweld laait op

Ondanks wapenstilstanden, is het geweld in het oosten van Oekraïne recent weer opgelaaid, zo meldde de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Het gaat vooral om de regio rond pro-Russisch rebellenbolwerk Donetsk. Maar ook in het andere pro-Russische bastion Loehansk zijn gevechten uitgebroken: zij het tussen verschillende gewapende separatistische groepen onderling.

Ook andere delen van Oekraïne, zelfs steden ver van het front, worden geplaagd door geweld. Zo worden volgens de New York Times veel vrijwilligers geviseerd die voedsel en uitrustingen uitdelen aan het noodlijdende Oekraïense leger. Een leider van een vrijwilligersbeweging werd doodgeschoten. In Odessa ontplofte een bom bij de ingang van een site, een terreurdaad volgens de Oekraïense politie. In het oosten van Oekraïne zijn afgelopen maanden geregeld bommen tot ontploffing gebracht. Plaatsen, zoals bars bezocht door pro-Oekraïense activisten, zijn daarbij het doelwit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content