François Hollande ingezworen, Jean-Marc Ayrault premier

15/05/12 om 19:32 - Bijgewerkt om 19:32

François Hollande is ingezworen als nieuwe Franse president, en benoemde meteen zijn premier Jean-Marc Ayrault.

François Hollande ingezworen, Jean-Marc Ayrault premier

© Reuters

De uittredende Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn opvolger François Hollande ontvangen met het oog op de machtsoverdracht. In aanwezigheid van honderden mediavertegenwoordigers uit de hele wereld werd de socialist door Sarkozy begroet op de binnenplaats van het Elysée.

Sarkozy en Hollande trokken zich eerst terug voor een onderhoud. Hollande kreeg bij die gelegenheid de atoomcodes voor de activering van de Franse kernkoppen. Nadien werd de nieuwe Franse president ingezworen in aanwezigheid van honderden gasten.

Eenmaal in functie kon Hollande als eerste beleidsdaad een premier benoemen. Dat werd favoriet Jean-Marc Ayrault, voorzitter van de socialistische fractie in het Franse parlement.

De 62-jarige Ayrault, burgemeester van Nantes, is leraar Duits en heeft goede banden met Duitse politici. Hij heet een liefhebber van het Duitse politiek systeem te zijn, waarbij het parlement meer macht heeft dan in het presidentiële Franse systeem.

Met Hollande krijgt Frankrijk voor het eerst in 17 jaar, sinds François Mitterand, opnieuw een socialistische president.

Berlijn

In de namiddag zou Hollande naar Berlijn vliegen voor een onderhoud met kanselier Angela Merkel. Die reis moest hij onderbreken omdat vier minuten na opstijgen zijn vliegtuig door de bliksem was getroffen, zo berichtte de Franse nieuwszende BFM. De Falcon moest om veiligheidsredenen terugkeren naar de luchthaven Villacoublay ten westen van Parijs.

Daar heeft Hollande van toestel gewisseld om kort daarna opnieuw naar Berlijn te vertrekken. De ontmoeting met Merkel komt er in het licht van de crisis rond Griekenland en de onenigheid over het Europese pact voor begrotingsdiscipline. Hollande wil dat pact heronderhandelen om er een groeiluik aan toe te voegen, Merkel kant zich daartegen. (Belga/SD)

Onze partners