François Hollande: 'Ik maak privé een moeilijke periode door'

14/01/14 om 19:36 - Bijgewerkt om 19:36

'Wat privé is, moet privé blijven.' Dat heeft de Franse president François Hollande gezegd over zijn affaire met actrice Julie Gayet. Hollande zei dat hij een moeilijke periode doormaakt.

François Hollande: 'Ik maak privé een moeilijke periode door'

De Franse president François Hollande © BELGAIMAGE

De Franse president François Hollande heeft op een live uitgezonden persconferentie in Parijs gezegd dat hij een "moeilijk" moment doormaakt in zijn relatie met journaliste Valérie Trierweiler.

"Iedereen kan in zijn privéleven beproevingen doorstaan. Ik heb één principe: private aangelegenheden worden in de private sfeer behandeld", zei het Franse staatshoofd, alluderend op een door de Franse pers gemelde affaire die hij zou hebben met actrice Julie Gayet.

"Het is noch de plaats, noch het ogenblik. Ik zal geen enkele vraag over het onderwerp beantwoorden", zei Hollande in een met Franse en buitenlandse journalisten volgepakte zaal.

Het Franse staatshoofd beloofde wel de situatie te zullen uitklaren vooraleer hij op 11 februari naar de VS reist. Hollande drukte nog zijn verontwaardiging uit over het Franse tijdschrift Closer, dat de onthullingen over de vermeende affaire had gedaan, maar liet weten dat hij geen rechtszaak zal aanspannen. Hij stelde nog dat zijn veiligheid overal is verzekerd, of hij zich nu officieel of voor privédoeleinden verplaatst.

Een journalist vroeg de Franse president ook nog naar de gezondheidstoestand van zijn partner, de 48-jarige Valérie Trierweiler, die sinds vrijdag in het ziekenhuis ligt. "Ze rust uit. Verder geef ik geen commentaar", aldus Hollande.

De persconferentie was bedoeld om zijn plannen voor het nieuwe jaar uit te leggen. Geconfronteerd met een lage populariteit en een slechte economische situatie beloofde Hollande de bedrijven en zelfstandigen een nieuwe fiscale lastenverlaging van dertig miljard euro. In ruil daarvoor moeten ondernemingen garanties bieden inzake werkgelegenheid.

Met dit "pact" tussen overheid en bedrijven hoopt Hollande de crisis te lijf te gaan, de productie en economische groei te stimuleren en tegelijkertijd de werkgelegenheid stabiel te houden. De president kondigde aan in de komende jaren zowat 50 miljard euro te zullen bezuinigen op de overheidsuitgaven, te beginnen met 15 miljard dit jaar.

"Dit is niet eerder vertoond", zei hij. Tegelijk beloofde ook Hollande de verzorgingsstaat te behouden. De president toonde zich een voorstander voor het aanhalen van de economische banden met Duitsland. De twee landen zouden hun beleid ten opzichte van bedrijven, vooral wat betreft belastingen, met elkaar in lijn moeten brengen, zei Hollande.

Volgens hem is de recente beslissing van Duitsland om een minimumloon in te stellen, een eerste stap in die richting. (Belga/EE)

Onze partners