François Hollande en Valérie Trierweiler gaan uit elkaar

25/01/14 om 14:38 - Bijgewerkt om 19:14

De Franse president François Hollande en Valérie Trierweiler hebben een einde gemaakt aan hun relatie. Dat betekent onder meer dat Hollande in februari zonder 'première dame' op bezoek gaat bij de Amerikaanse president Barack Obama.

François Hollande en Valérie Trierweiler gaan uit elkaar

Valérie Trierweiler (R) en Julie Gayet © AFP

François Hollande heeft de breuk met Valérie Trierweiler officieel bevestigd in een communiqué aan het Franse persagentschap AFP. Hij preciseert dat hij in eigen naam spreekt en niet als staatshoofd, aangezien het om zijn privéleven gaat.

Een en ander betekent allicht dat Trierweiler zondag niet als 'première dame' maar als 'gewone burger' met een liefdadigheidsorganisatie naar India zal reizen en dat Hollande op 11 februari alleen op de thee zal gaan bij de Amerikaanse president Barack Obama. De president had beloofd klaarheid te bieden over de situatie vóór zijn bezoek aan de VS.

Foto's

De breuk is een gevolg van presidentieel overspel. Het magazine Closer publiceerde eerder deze maand foto's waaruit moet blijken dat Hollande (59) een relatie heeft met actrice Julie Gayet (41). De affaire zou begonnen zijn na de presidentsverkiezingen van 2012.

De Franse president heeft de affaire nooit ontkend. Op zijn nieuwjaarspersconferentie wilde de president dinsdag niet ingaan op vragen rondom zijn liefdesleven, hij zei enkel dat zijn relatie met Trierweiler (48) 'een moeilijke periode' kende.

Ziekenhuis

Na de onthullingen werd Trierweiler in het ziekenhuis opgenomen. De journaliste en moeder van drie kinderen was volgens haar entourage erg aangeslagen en vermoeid.

Trierweiler is intussen uit het ziekenhuis ontslagen en verblijft sindsdien in La Lanterne, het presidentiële buitenverblijf vlakbij Versailles. Volgens Le Parisien zal ze nu terugkeren naar haar appartement in Parijs.

Ségolène Royal

Vóór Trierweiler had Hollande al een relatie met voormalig presidentskandidaat Ségolène Royal, met wie hij vier kinderen heeft.

Onze partners