Francken wil 'wachtkamers' voor bootvluchtelingen aan Europese buitengrenzen

16/06/15 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:34

'Solidariteit gaat gepaard met verantwoordelijkheid', stelt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Net als zijn Franse en Duitse collega's is hij voorstander van hotspots aan de buitengrenzen, waardoor migranten sneller teruggestuurd kunnen worden.

Francken wil 'wachtkamers' voor bootvluchtelingen aan Europese buitengrenzen

Moeder en kind glippen weg uit een detentiecentrum op het Italiaanse eiland Lampedusa, waar ze in een gammel bootje zijn gearriveerd © REUTERS

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken zijn in Luxemburg neergestreken voor overleg over de vluchtelingencrisis. Frankrijk en Duitsland toonden zich alvast bereid vluchtelingen uit Italië en Griekenland over te nemen, maar dan moeten aan de Europese buitengrenzen 'hotspots' worden opgericht waar migranten zonder perspectief op asiel geïdentificeerd en teruggestuurd kunnen worden. 'Wij zijn voorstander van solidariteit, maar niet zonder verantwoordelijkheid', zei de Franse minister Bernard Cazeneuve.

De Europeanen buigen zich voor het eerst over de veelbesproken voorstellen van de Europese Commissie om 40.000 Syrische en Eritrese bootvluchtelingen die sinds 15 april zijn aangekomen in Italië en Griekenland te spreiden over de andere lidstaten. Dat moet beide landen helpen om de massale toestroom van vluchtelingen het hoofd te bieden. België zou de komende twee jaren 1.364 vluchtelingen moeten opnemen, Duitsland bijna 9.000 en Frankrijk ongeveer 6.700.

Wachtkamer

Theo Francken (N-VA)

Theo Francken (N-VA) © BELGA

Duitsland en Frankrijk zijn alvast bereid om vluchtelingen over te nemen, meldde Cazeneuve aan de zijde van zijn Duitse collega Thomas de Mazière. Maar 'we willen een systeem aan de Europese buitengrenzen dat het mogelijk maakt het onderscheid te maken tussen zij die recht hebben op bescherming en zij die om economische redenen migreren en teruggestuurd moeten worden', aldus de Fransman, die beklemtoonde dat Europa zich wil inlaten in het beheer en de financiering van die 'hotspots'.

Ook de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hamerde erop dat solidariteit gepaard moet gaan met verantwoordelijkheid. 'Dat betekent dat ook de vingerafdrukken genomen moeten worden door de landen waar vluchtelingen eerst toekomen. Het is in dit klimaat echt onverantwoord dat er in ons land mensen toekomen die nog nooit ergens anders geïdentificeerd zijn, hoewel ze vaak al weken in de Schengenzone zijn.'

Volgens Francken moet aan de Europese buitengrens 'een soort wachtkamer' opgericht worden waar bootvluchtelingen moeten verblijven in afwachting van een oordeel over hun recht op asiel. Is de beslissing negatief, dan moeten ze meteen teruggestuurd worden. 'Dat is het beste ontradende signaal dat we kunnen geven aan vooral mensen uit West-Afrika, die weinig kans op bescherming hebben. Als we dat niet gaan doen, dan gaan ze blijven komen en dat gaat totaal onhoudbaar worden.'

Vrije verkeer in Europa

De spanningen bereikten het voorbije weekeinde een hoogtepunt toen de Franse ordediensten vluchtelingen uit Italië verhinderden om de grens over te steken en door te reizen naar het noorden van het continent. De Italiaanse minister Angelino Alfano sprak van een belemmering van het vrije verkeer in Europa, maar volgens de Mazière vormt net de ondermijning van de Dublin-regels een gevaar voor het Europa zonder binnengrenzen.

Italiaanse kustwacht helpt bootvluchtelingen

Italiaanse kustwacht helpt bootvluchtelingen © BELGAIMAGE

'We willen niet opnieuw systematische grenscontroles invoeren, maar wanneer verantwoordelijkheden niet gerespecteerd worden, dan dreigt uiteindelijk een einde te komen aan het vrije verkeer in Europa', zo waarschuwde de Mazière.

De Duitser verwacht niet dat de Europese ministers dinsdag al met een gemeenschappelijke oplossing uit de vergaderzaal zullen komen. Wel hoopt hij dat de krachtlijnen van Berlijn en Parijs de weg kunnen plaveien naar een compromis op korte termijn. De vluchtelingencrisis wordt volgende week ook besproken op een bijeenkomst van de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel. (Belga/AVE)

Onze partners