Fox News maakt kandidaten voor Republikeins debat bekend: Santorum, Perry en Fiorina halen finale niet

05/08/15 om 00:36 - Bijgewerkt om 02:31

Onder groeiende kritiek van kandidaten en peilingbureaus heeft Fox News aangekondigd welke tien kandidaten mogen deelnemen aan het eerste tv-debat tussen Republikeinse presidentskandidaten. Bij de afvallers onder meer de gewezen gouverneur van Texas Rick Perry en Rick Santorum, die bij de vorige presidentsverkiezingen nochtans goed scoorde.

Fox News maakt kandidaten voor Republikeins debat bekend: Santorum, Perry en Fiorina halen finale niet

Megyn Kelly van Fox News, een van de moderatoren in het hoofddebat © REUTERS

Fox News bepaalde de lijst van finalisten op basis van de vijf recentste nationale peilingen. In die peilingen waren de tien best scorende kandidaten in volgorde: Donald Trump, Jeb Bush, Scott Walker, Mike Huckabee, Ben Carson, Ted Cruz, Marco Rubio, Rand Paul, Chris Christie en John Kasich. Zij zullen donderdag om 21 uur Amerikaanse oostkusttijd (3 uur vrijdagochtend in België) twee uur lang debatteren. Ze krijgen elk 10 minuten spreek- of reageertijd toebedeeld.

Vielen uit de boot: Rick Perry, Rick Santorum, Bobby Jindal, Carly Fiorina, Lindsey Graham, Jim Gilmore en George Pataki. Zij krijgen als troostprijs wel een debat om 17 uur, gedurende een uur.

Niet alleen de politici die de top 10 niet haalden zijn kritisch over de gang van zaken. Ook de peilingbureaus, die soms op basis van 500 potentiële kiezers resultaten publiceren, vinden dat Fox News een dubieuze politieke ingreep doet.

Foutenmarge

Op Jim Gilmore en George Pataki na, die echt lager zitten dan de anderen, scoorden de verliezers slechts marginaal lager dan de slechtste finalisten - de verschillen zitten binnen de foutenmarge, zeggen statistici.

De enige vrouwelijke kandidaat bij de Republikeinen, Carly Fiorina, de voormalige CEO van HP, een gevreesd debater, haalt de eindronde niet. De grootste verrassingen bij de afvallers zijn Rick Perry, de gewezen gouverneur van Texas, en de meest uitgesproken tegenstander van Trump (Perry noemde hem een "kanker voor conservatisme"), en Rick Santorum, een heel conservatief christelijke kandidaat, die in 2012 in 13 staten de voorverkiezing voor de Republikeinse nominatie won. Tot dusver maakte Santorum dit keer geen grote indruk.

Van de andere kant: misschien valt een debat zonder Trump om 17 uur te verkiezen boven het grote debat, waarbij alle ogen op Trump gericht zullen zijn.

Onze partners