Fox News beweert dat Obama 3.000 man wil houden in Irak

07/09/11 om 16:18 - Bijgewerkt om 16:18

De Amerikaanse nieuwszender Fox News zegt dat Barack Obama na december nog 3.000 Amerikaanse manschappen in Irak houdt.

De Amerikaanse nieuwszender Fox News, dat in het Republikeinse kamp gesitueerd wordt, meldt dat de Amerikaanse president Barack Obama na december nog 3.000 manschappen wil houden in Irak. Het Witte Huis ontkent dat formeel.

Fox News zegt meteen ook dat die 3.000 beduidend hoger ligt dan gemandateerd door het 'status of forces'-akkoord (SOFA) tussen de VS en Irak. Daarin werd "nul" vastgelegd.

Die 3.000 is een sterke vermindering in vergelijking met het huidige troepental. De Amerikaanse generaals willen 27.000 manschappen behouden. "Er is met dat aantal nauwelijks ruimte voor veiligheidsoperaties. Het zal bijna enkel en alleen om een opleidingssmissie gaan", zo luidt het bij een officiële bron. Bepaalde troepen zouden echter wel nog "antiterrorisme-operaties" uitvoeren.

Over de 5.100 Pentagon-"contractanten" of huurlingen die van plan zijn om in het land te blijven, wordt voorlopig met geen woord gerept.

Witte Huis ontkent

Op de website van The Atlantic Wire ontkent de persverantwoordelijke van het Witte Huis, Jay Carney, die berichten. Mocht Irak aanpassingen willen, dan kan er gepraat worden, klinkt het. "Maar voorlopig houden we ons aan de wederzijds gesloten akkoorden tussen beide landen", aldus Carney.

'Fox geeft voer aan Obamacritici"

Aangezien Barack Obama als presidentskandidaat een complete Amerikaanse terugtrekking uit Irak tegen 1 januari 2012 beloofde, lijkt deze berichtgeving wel kant-en-klaar voer voor zij die kritiek hebben op Obama en beweren dat hij "politieke motieven" laat voorgaan op de veiligheid van de troepen, analyseert The Atlantic Wire de Fox Newsberichtgeving. (SD/Belga)

Lees meer over:

Onze partners