Foto van migranten in Djibouti wint World Press Photo

14/02/14 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:59

De Amerikaanse fotograaf John Stanmeyer heeft met een foto van Afrikaanse migranten in Djibouti de World Press Photo gewonnen, 's werelds grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd.

Foto van migranten in Djibouti wint World Press Photo

© John Stanmeyer

Het winnende beeld toont Afrikaanse migranten die in Djibouti-stad in het maanlicht langs de kust hun telefoons in de lucht houden in een poging om een goedkoop signaal vanuit het naburige Somalië op te vangen en zo contact te krijgen met familieleden.

Djibouti is een belangrijk doorgangland voor asielzoekers vanuit Somalië, Ethiopië en Eritrea die naar een beter leven op zoek zijn in Europa en het Midden-Oosten.

Volgens de jury bevat de foto veel verschillende facetten: 'Hij snijdt onderwerpen aan als technologie, globalisatie, migratie, armoede, wanhoop, vervreemding, menselijkheid. Het is een zeer geavanceerd, krachtig en genuanceerd beeld. Het is zo subtiel, zo poëtisch, maar tegelijkertijd betekenisvol. Over een ernstig onderwerp dat de wereld veel zorgen baart.'

98.671 foto's

De World Press Photo werd voor de 57e keer uitgereikt. Er werden 98.671 foto's ingestuurd door 5.754 fotografen uit 132 landen. De winnende fotograaf die de foto in opdracht van National Geographic maakte, ontvangt een bedrag van 10.000 euro.

De winnaars werden gekozen door een internationale jury van professionals in de wereld van de fotojournalistiek. Er werden prijzen uitgedeeld in negen categorieën.

De winnende foto's zullen een jaar lang te zien zijn tijdens een rondreizende tentoontstelling die meer dan 100 steden in zo'n 45 landen zal aandoen, te beginnen in De Nieuwe Kerk in Amsterdam op 18 april 2014. Vanaf 16 mei zal de tentoonstelling ook te zien zijn in op het Fotofestival in Knokke-Heist.

Lees meer over:

Onze partners