Forensische experts zien af van bezoek aan rampplek MH17 wegens gevechten

27/07/14 om 11:15 - Bijgewerkt om 15:24

Internationale onderzoekers gaan zondag toch niet naar het gebied in Oost-Oekraïne waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort. Ze zien af van een bezoek omdat er in de buurt gevochten zou worden.

Forensische experts zien af van bezoek aan rampplek MH17 wegens gevechten

© Belga

De Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) meldt dat het internationale team van forensische experts, dat zondag op weg was naar de plek van de vliegramp, nog in Donetsk is.

Er was onder meer een politieteam uit Australië en een dertigkoppig team van Nederlandse experts op komst. Ook Rusland had vier ervaren luchtvaartdeskundigen gestuurd om de oorzaak van de vliegramp verder te onderzoeken.

Het was de bedoeling dat het internationale team zondag aan het einde van de ochtend zou aankomen op de crashsite, maar getuigen meldden gevechten in de omgeving van de site.

De OVSE had nochtans afspraken gemaakt met de separatisten die het rampgebied controleren, en er was ook toestemming van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die dagelijks een afweging maakt over de veiligheid van het gebied, in samenspraak met de algemene en militaire inlichtingendiensten en op basis van informatie van de OVSE.

Zaterdag ging een bezoek aan het rampgebied ook al niet door, omdat het instabiel zou zijn geweest. De OVSE had dat aangegeven, waarop het NCTV oordeelde dat het team niet kon doorreizen naar de plek van de crash.

'Kiev probeert crashsite MH17 te veroveren'

Intussen proberen de Oekraïense strijdkrachten het gebied waar vlucht MH17 is neergestort te heroveren op rebellen, aldus een woordvoerder van de Oekraïense nationale veiligheidsraad. Als dit lukt, zou de plek toegankelijk worden voor de internationale onderzoekers, zei hij nog. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners