"Foltering was de norm in geheime gevangenis Bagdad"

28/04/10 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

Een rapport van Human Rights Watch brengt de gruwel in beeld waaraan Amerikaanse soldaten zich in 2004 schuldig maakten.

"Foltering was de norm in geheime gevangenis Bagdad"

© Belga

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft details vrijgegeven over de folteringen die gedetineerden in de geheime gevangenis Abou Ghraib, in het westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad, moesten ondergaan.

Vorige week berichtte de Amerikaanse krant Los Angeles Times dat honderden soennieten maandenlang in de ondertussen opgedoekte gevangenis werden vastgehouden. Het HRW-rapport brengt nu de mishandelingen in beeld waaraan Amerikaanse soldaten zich in 2004 schuldig maakten.

Uit de getuigenissen van 42 gevangenen stelt de mensenrechtenorganisatie dat foltering de norm was in de gevangenis op de vroegere luchthaven van Mouthana. In het rapport staat de gruwel uitgebreid te lezen.

Zo werden de gevangenen met kabels geslagen, gegeseld en tijdens ondervragingen werden ze bij de voeten opgehangen. Ook hun tanden werden stukgeslagen en de soldaten verbrandden hun gevangenen vaak met bijtend zuur en sigaretten. Daarnaast belemmerden ze de gedetineerden om te ademen door een plastic zak voor hun gezicht te houden.

Seksueel misbruik

Als een gevangene flauwviel, dan brachten de bewakers hem bij bewustzijn met elektrische schokken op zijn lichaam en genitaliën. Ook seksueel misbruik kwam regelmatig voor. De gevangenen spraken van sodomie met een bezemsteel of een pistool. Sommige ondervragers en bewakers dwongen de soennieten zelfs tot fellatie.

De 300 mannen die opgesloten zaten in de geheime gevangenis, zijn allemaal overgebracht naar het detentiecentrum van Roussafa in het oosten van Bagdad. Dat gebeurde nadat het Iraakse ministerie van Mensenrechten toegang had gekregen tot de gevangenis.

Lees meer over:

Onze partners