Fiscal Cliff: Amerikaanse begroting loopt niet op de klippen

02/01/13 om 07:47 - Bijgewerkt om 07:47

De Amerikaanse president Barack Obama juicht het compromis toe waarmee de VS de Fiscal Cliff, of de begrotingsafgrond hebben vermeden.

Fiscal Cliff: Amerikaanse begroting loopt niet op de klippen

© Reuters

President Barack Obama: 'We hebben voorkomen dat de VS in een recessie terecht komen'

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met de afspraken die maandag door het Witte Huis en de Republikeinen zijn gemaakt over de staatsfinanciën. De Senaat ging eerder al akkoord met de begrotingsdeal. Daarmee is voorkomen dat de Verenigde Staten verder de 'begrotingsafgrond' inglijden, wat zonder de akkoorden wel het geval was geweest.

President Barack Obama juichte het bereikte compromis toe. Het begrotingsakkoord is pas de eerste stap om de economie van de Verenigde Staten sterker te maken. Het begrotingstekort is immers nog te groot, klonk het direct na de stemronde in het Huis.

Barack Obama: 'Verkiezingsbelofte ingelost'

"Toen ik president werd, beloofde ik iets aan het belastingsysteem te doen", begon Obama zijn speech. "Die belofte hebben we vandaag ingelost." Door de begrotingsdeal gaan gezinnen die meer dan 450.000 dollar verdienen, meer belasting betalen. De grote middenstand in het land wordt daardoor ontzien.

Dinsdag, op 1 januari, traden er automatische een aantal bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen in werking met een omvang van 600 miljard dollar. Nu het Amerikaanse Congres heeft ingestemd met maatregelen om deze zogenoemde 'fiscal cliff' ongedaan te maken, zal de schade aan de economie beperkt zijn.

De financiële markten en bedrijven lagen dinsdag vanwege de jaarwisseling stil. In Azië reageerden de beurzen alvast positief op het akkoord.

Barack Obama: 'Recessie voorkomen'

"Ik wil iedereen in het Huis en de Senaat bedanken. We hebben voorkomen dat de VS in een recessie terecht kunnen komen", dixit Obama. Maar de Amerikaanse president waarschuwde ook voor verdere begrotingsstrubbelingen tussen Democraten en Republikeinen. Hij wenste minder dramatiek in de onderhandelingen.

Een wens die niet ongegrond is, want binnen twee maanden dienen nieuwe onderhandelingen zich immers aan. De Democraten haalden dan wel hun belastingverhoging voor de rijken binnen, de Republikeinen blijven feller pleiten voor besparingen. Dat zal ook in februari voor discussie zorgen.

Hoge inkomens gaan weer meer belastingen betalen

Uiteindelijk stemden 257 Afgevaardigden voor het voorstel, 167 mensen stemden tegen, tien onthielden zich van de stemming. Gezinnen met een inkomen van boven de 450.000 dollar gaan meer belasting betalen. Dat betekent dat de hoge inkomens voor het eerst sinds het tijdperk van president Bill Clinton weer meer belasting gaan betalen, namelijk 39,6 procent.

Compromis

Maar het akkoord is sowieso een compromis: er komt nu twee maanden uitstel voor de automatische besparingsmaatregelen - die ook op enkele sociale programma's en defensie betrekking hebben - die op 1 januari in werking zouden treden.

Amendement

Er werd in de loop van de nacht nog gevreesd dat de Republikeinen nog met een nieuw amendement op de proppen zouden komen om sommige besparingen onmiddellijk te bekomen, waardoor de tekst opnieuw naar de Senaat had gemoeten. De Republikeinen vonden voorafgaand aan de zitting onderling echter geen draagvlak voor een alternatief plan.

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis, stemde voor de wet, net als Paul Ryan, de running mate van de verslagen

Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. Republikeins fractievoorzitter Eric Cantor stemde tegen, net als vele leden van de Tea Party, de rechtervleugel van de Republikeinen.

Onvrede

Ook bij sommige Democraten was er onvrede. Tijdens de

verkiezingscampagne beloofde Obama immers nog om te belastingen te verhogen voor de inkomens vanaf 250.000 dollar, en dus niet vanaf 450.000 dollar.

President Obama vloog na de stemming onmiddellijk terug naar Hawaï, waar hij zijn vakantie onderbroken had omwille van het

begrotingsoverleg. (Belga/ANP/DPA/EE)

Onze partners