Fipronil in eieren: in totaal 17 landen getroffen

11/08/17 om 12:47 - Bijgewerkt om 13:54

Bron: Belga

De fipronilcrisis in de eiersector heeft nu al zeventien landen bereikt. Naast 15 EU-landen zijn ook Zwitserland en Hongkong getroffen, deelt de Europese Commissie vrijdag mee.

Fipronil in eieren: in totaal 17 landen getroffen

© Reuters

De fipronilcrisis in de eiersector heeft nu al zeventien landen bereikt. Naast 15 EU-landen zijn ook Zwitserland en Hongkong getroffen, deelt de Europese Commissie vrijdag mee. Let wel: het gaat niet per se om landen waar besmette eieren gevonden werden.

Zoals bekend zijn in vier Europese landen legbedrijven geblokkeerd omdat er bij de stalreiniging fipronil gebruikt werd en er dus mogelijk gecontamineerde eieren aanwezig zijn. Het gaat om België en Nederland, de twee landen waar de crisis haar oorsprong vindt, en Duitsland en Frankrijk.

Daarnaast maakt de Europese Commissie gewag van dertien andere landen die eieren ontvangen hebben van die geblokkeerde bedrijven. Het gaat om de EU-landen Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovakije, Slovenië en Denemarken, en buiten de EU om Zwitserland en het Aziatische Hongkong.

'Dit wil niet zeggen dat er in die landen besmettingen vastgesteld zijn', benadrukte Commissiewoordvoerder Daniel Rosario. Wat het dan wel betekent dat ze eieren uit de in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk geblokkeerde bedrijven hebben ontvangen, kan voor elk land anders zijn. 'Het wil hoe dan ook zeggen dat het traceringssysteem werkt', aldus Rosario.

De Commissie bevestigt dat er een bijzondere vergadering over de fipronilcrisis belegd wordt met alle getroffen Europese landen. Die bijeenkomst zou op dinsdag 26 september plaatsvinden. Over anderhalve maand dus, maar dat moet de betrokkenen de tijd geven de feiten rustig op een rijtje te zetten. 'Dit is dan ook geen crisisvergadering', luidt het bij de Commissie. Het is wel de bedoeling lessen te trekken uit de crisis en te bekijken hoe er 'beter samengewerkt en gecoördineerd' kan worden.

Lees meer over:

Onze partners