Financieel kopstuk IS gedood bij bombardement

10/12/15 om 19:23 - Bijgewerkt om 19:55

De coalitie heeft tijdens luchtaanvallen in november een financiële topman van de terreurorganisatie Islamitische Staat, Abu Salah, en twee andere belangrijke figuren van de jihadisten gedood.

Financieel kopstuk IS gedood bij bombardement

De wereld in Islamitische Staat © Karl

De coalitie heeft tijdens luchtaanvallen in november een financiële topman van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), Abu Salah, en twee andere belangrijke figuren van de jihadisten gedood. Dat heeft een Amerikaanse militaire woordvoerder donderdag bekendgemaakt.

Abu Salah was "een van de belangrijkste en ervaren financiële kopstukken" van de terreurorganisatie, verklaarde kolonel Steve Warren in een videoconferentie vanuit Bagdad. "Hij is het derde lid van het financieel netwerk van IS dat wij hebben gedood". "Hem en zijn voorgangers doden vermindert de nodige kennis en het talent om de financiering van de organisatie te coördineren", zei de woordvoerder.

Tevens heeft de coalitie "eind november" één van de leiders van IS geëlimineerd die belast was met financiële "afpersing" van de burgerbevolking.

"In dezelfde periode schakelde de coalitie een leider van IS uit die de "transferts van informatie, mensen en wapens" coördineerde, aldus Warren. "Deze aanvallen zijn een voorbeeld van de manier waarop wij extremistische netwerken kunnen decimeren", benadrukte de kolonel.

De VS hebben eerder deze week al de dood van een leider van IS in Libië, Abu Nabil, bevestigd. Dat zet het aantal belangrijke IS-figuren dat deze week gedood werd op vier.

32 IS-strijders omgekomen

En volgens het Syrisch Observatorium voor de Rechten van de Mens zijn zondag minstens 32 strijders van IS omgekomen in Raqqa, een bolwerk van de organisatie in het noorden van Syrië. De strijders zijn hoogstwaarschijnlijk gedood door vuur van de coalitie, zo meldt het observatorium.

"Militaire vliegtuigen, waarschijnlijk van de internationale coalitie, hebben minstens 32 jihadisten gedood en 40 andere verwond bij vijftien aanvallen op posities van IS in het noorden, oosten en zuidwesten van de stad Raqqa", aldus het observatorium. (Belga/SD)

Onze partners