Filipijns klimaatonderhandelaar in hongerstaking na tyfoon (video)

12/11/13 om 10:45 - Bijgewerkt om 15:14

De Filipijnse diplomaat Yeb Saño kondigde in een emotionele rede op de klimaattop in Polen aan dat hij niet meer zal eten, totdat er 'betekenisvolle' vooruitgang wordt geboekt.

Filipijns klimaatonderhandelaar in hongerstaking na tyfoon (video)

De Japanse vertegenwoordiger Hiroshi Minami (L) betuigt zijn medeleven aan zijn Filippijnse collega Yeb Saño op de klimaattop in Warschau © REUTERS

Het hoofd van de Filipijnse vertegenwoordiging op de klimaattop in Warschau zal niet meer eten, totdat de deelnemende landen 'betekenisvolle' vooruitgang maken in de klimaatonderhandelingen. Yeb Saño kondigde zijn beslissing aan in een emotionele toespraak op de eerste dag van de conferentie.

Tijdens zijn rede aan het begin van de tweeweekse klimaatconferentie in Warschau legde Saño een verband tussen de opwarming van de aarde en de ravage na de doortocht van tyfoon Haiyan in zijn moederland. De diplomaat zei dat hij uit solidariteit met zijn landgenoten zal vasten, totdat er een 'betekenisvolle' oplossing in zicht komt op de top.

'Te gek voor woorden'

"Wat mijn land moet doormaken als gevolg van deze extreme klimaatgebeurtenis is te gek voor woorden", aldus Yeb Saño. "De klimaatcrisis is te gek voor woorden. Maar we kunnen er hier in Warschau een eind aan maken."

De Filipijn richtte zich in zijn toespraak ook tot de klimaatsceptici. Hij daagde hen uit om 'op te staan uit hun luie stoel' en eens een kijkje te komen nemen op de archipel. Hij liet ook weten dat hij nog steeds wacht op nieuws van enkele familieleden uit de getroffen streek, maar dat hij hernieuwde kracht put uit de wetenschap dat zijn broer in veiligheid is. Zijn woorden werden door de vertegenwoordigers onthaald op een staande ovatie. (YD)

Lees meer over:

Onze partners