File langs de A1: boze woonwagenbewoners blokkeren Franse snelweg

29/08/15 om 09:58 - Bijgewerkt om 12:40

In Frankrijk werd de A1, een van de drukste autosnelwegen van het land, vrijdagnacht ter hoogte van Roye (departement Somme) geblokkeerd door een zestigtal boze woonwagenbewoners. De blokkade volgt op een dodelijke schietpartij in een naburig woonwagenkamp.

File langs de A1: boze woonwagenbewoners blokkeren Franse snelweg

© belga

De woonwagenbewoners eisen via de blokkade dat de zoon van één van de slachtoffers van de schietpartij de begrafenis kan bijwonen. De zoon zit nu, voor andere feiten, opgesloten in de gevangenis.

De woonwagenbewoners hadden even na 21.00 uur banden en pallets in brand gestoken, ter hoogte van de 'péage' van Roye. Het verkeer was in beide richtingen geblokkeerd, met lange files tot gevolg. Heel wat toeristen die terugkeerden van vakantie zaten geblokkeerd.

De woonwagenbewoners waren ook uitgerust met kettingzagen. Bomen werden omgezaagd en op het vuur gelegd. Er was heel wat politie aanwezig. Er is geen melding van incidenten tussen politie en manifestanten. Ook zaterdagochtend houdt de verkeershinder nog aan in en rond Roye.

Dankzij wegomleidingen kon de grootste hinder worden weggewerkt, maar omstreeks 08.00 uur stonden er nog steeds files. Op de snelweg staan enkel nog enkele vrachtwagens geblokkeerd. De snelweg blijft afgesloten.

Rond 10.00 uur wordt een beslissing verwacht van het Franse gerecht of de zoon al dan niet naar de begrafenis van zijn vader kan, zoals de woonwagenbewoners vragen.

In een woonwagenkamp in Roye kostte een schietpartij dinsdag vier mensen het leven.

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners