Ferme G7 veroordeelt ‘Rusische schending soevereiniteit Oekraïne’

Vermeende Russische soldaten in Oekraïne, in de buurt van Simferopol. © REUTERS
Simon Demeulemeester

De G7, de groep van zeven vooraanstaande industrielanden, veroordeelt de Russische interventie op het Oekraïense schiereiland Krim. De VS zeggen klaar te staan om Oekraïne economisch te steunen.

De G7, de groep van zeven vooraanstaande industrielanden, veroordeelt de Russische interventie op het Oekraïense schiereiland Krim. ‘Wij, de leiders van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten alsook de voorzitter van de Europese Raad en de Europese Commissie, veroordelen samen de Rusische schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne’, zo luidt de G7-verklaring die werd vrijgegeven door het Witte Huis.

‘We roepen ook alle betrokken partijen op tot zelfbeheersing en verantwoordelijkheidszin en om de spanning af te bouwen’, zo staat nog in de verklaring. De leiders van de G7 zeggen dat de Russische interventie indruist tegen de ‘principes en waarden’ waaronder de G7 en de G8 (waar Rusland zelf inzit) werken. De landen van de G7 hebben ook beslist om alle voorbereidingen voor de in juni geplande G8-top in het Russische Sotsji voorlopig op te schorten.

De Verenigde Staten gaan nog een stuk verder. willen dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) ‘onmiddelijk’ waarnemers naar Oekraïne stuurt.

De aankondiging kwam er tijdens een speciale bijeenkomst van de OVSE in Wenen. Zo’n missie moet in het bijzonder proberen de ‘bescherming van de rechten van de minderheden te verzekeren” en “toe te zien op de eerbiediging van de territoriale integriteit’, zo pleitte de Amerikaanse ambassadeur Daniel Baer tegenover zijn collega’s.

Nog een stap verder is dat de VS zeggen klaar te staan om Oekraïne economisch te ondersteunen en om de financiële stabiliteit van het land te herstellen binnen het kader van een IMF-programma en gekoppeld aan hervormingen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Jacob Lew gezegd.

‘Wij zijn klaar om samen met onze bilaterale en multilaterale partners steun te leveren om de financiële stabiliteit van Oekraïne te herstellen en het land opnieuw te laten aanknopen met economische groei, op voorwaarde dat de nieuwe regering de nodige hervormingen doorvoert’, aldus Lew.

Volgens de Amerikaanse minister moet een programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de kern vormen van een eventueel internationaal hulpplan. ‘De Verenigde Staten zijn alvast bereid om eventueel hulp van het IMF aan te vullen om te helpen bij de uitvoering van de nodige hervormingen’. Lew heeft verschillende gesprekken gehad met de Oekraïnse premier Arseni Jazenjoek. Die heeft aan Lew verzekerd dat de Oekraïense overgangsregering bereid is ‘de nodige maatregelen te nemen om een solide basis voor de economie te bouwen, inclusief hervormingen van de markt’.

Britse buitenlandminister Hague start serie gesprekken in Kiev

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague is in Oekraïne een serie gesprekken gestart temidden van diplomatieke inspanningen om Rusland onder druk te zetten in verband met de crisis in het land, zo heeft het ITVNews maandag bericht.

Hague wandelde reeds naar het Plein van de Onafhankelijkheid in Kiev, waar hij met mensen sprak die barricades blijven bemannen. Hij zal later op de dag ook praten met de waarnemende president en de premier, aldus het Foreign Office, geciteerd door de zender. Volgens Hague heeft Moskou nu ‘operationele controle’ over de Krim en is Londen ‘zeer bezorgd’ omtrent de mogelijkheid van verdere Russische bewegingen in het oosten van Oekraïne.

Regeringsleider van Krim verdedigt machtsovername

De nieuwe, pro-Russische, regeringsleider op de Krim Sergej Aksjonov heeft in een vraaggesprek met de Russische regeringskrant Rossijskaja Gaseta de machtsovername op het schiereiland aan de Zwarte Zee verdedigd.

In de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben politici op de Maidan onlangs het volk opgeroepen de macht in eigen handen te nemen. ‘Welnu, het volk heeft die genomen’, zei Aksjonov. Wat voor de hoofdstad Kiev geldt, moet ook voor de autonome republiek Krim gelden, maakte hij zich sterk.

Afscheiding Krim van Oekraïne?

De nieuwe regering in Kiev houdt na de val van president Viktor Janoekovitsj de Krim-leiding voor illegitiem. Kiev wrijft Rusland een bezetting van Oekraïens grondgebied aan. Aksjonov zegt dat een voor 30 maart gepland referendum beslissend zal zijn voor de status van het schiereiland. Daarbij kan het tot een afscheiding van Oekraïne komen. Hij kende de moslimminderheid van Tataren uitgebreide rechten toe. Aksjonov toonde zich ook optimistisch dat het toeristisch seizoen in mei, zoals gewoonlijk, zal openen. Hij hoopt ook op miljardenhulp uit Moskou en beloofde snel alle schulden te zullen betalen. ‘Hier zullen mensen van alle nationaliteiten leven en blij zijn’, zei Aksjonov.

Dmitri Medvedev: ‘Janoekovitsj is nog steeds wettige president Oekraïne’

Op zijn Facebookpagina beklemtoonde de Russische premier Dmitri Medvedev dat Janoekovitsj nog steeds de wettige president van Oekraïne is. Hij verzekerde ook dat Moskou ‘veelzijdige en respectvolle’ relaties wil uitbouwen met het ‘broederland’, maar niet met ‘ de groep mensen die de macht heeft gegrepen na bloed te hebben vergoten (…), en de grondwet en de andere wetten van hun staat hebben geschonden’.

Russische Buitenlandminister Lavrov zal in Genève VN-hoofd Ban ontmoeten

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vertrekt naar Genève in het kader van de 25ste bijeenkomst van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Volgens de persdienst van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zal Lavrov in de Zwitserse stad een ontmoeting hebben met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de internationale gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi.

Nog volgens het ministerie heeft Lavrov de situatie in Oekraïne over de telefoon met zijn Chinese collega Wang Yi besproken en zijn beiden ‘het verregaand eens’. De bewindslieden kwamen overeen nauw in contact met elkaar te blijven, luidt het ook. Beide landen hebben samen meerdere beslissingen van de Volkerenorganisatie tegen het regime in Damascus verhinderd.

Partner Content