Ferguson: 'Strenge rechter gooit mensen in cel voor kleine boete, maar betaalt zelf belastingen niet'

07/03/15 om 00:28 - Bijgewerkt om 00:35

De (witte) rechter die in Ferguson al twaalf jaar een schrikbewind voert, (doorgaans zwarte) mensen beboet en wie de parkeerboete niet betaalt in de gevangenis laat gooien, heeft zelf ruim 170.000 dollar achterstal bij de belastingen. En zijn eigen boetes laat hij verdwijnen.

Ferguson: 'Strenge rechter gooit mensen in cel voor kleine boete, maar betaalt zelf belastingen niet'

Brockmeyer, hier op archiefbeeld tijdens zijn huwelijk © /

Dat meldt The Guardian.

In het rapport van het Amerikaans ministerie van Justitie over de politie in Ferguson kreeg rechter Ronald Brockmeyer (70) enkele vermeldingen. Hij had de boetes verhoogd tot een niveau dat volgens het rapport "buitensporig en misschien onwettig" was, waarmee hij bijdroeg tot het giftig klimaat en een schrikbewind in de stad. Hij was zelf via een telefoontje van een verkeersboete afgeraakt (hij had het rood genegeerd), en wist ook boetes te doen verdwijnen voor vrienden. Hij werkte behalve als rechter in naburige plaatsen ook als procureur of als advocaat, wat volgens hem geen probleem was maar een voordeel was want zo kon hij alle kanten zien. "Dat is zelfs beter".

Nu blijkt, uit materiaal dat The Guardian kon opsporen, dat de man die mensen voor het niet-betalen van een boete in de gevangenis liet gooien, sinds 2007 zelf voor 172.646 dollar (159.200 euro) achterstand heeft opgelopen bij het betalen van zijn belastingen, onder meer van werkgeversbijdragen.

"Dat hij niet gearresteerd werd is een perfect voorbeeld van hoe we schulden moeten innen bij mensen die geld verschuldigd zijn", aldus Thomas Harvey, directeur van een non-profit groep die legale bijstand geeft aan mensen die voor boetes in de gevangenis van Ferguson belandden.

De rechter bezit drie huizen.

Lees meer over:

Onze partners