Ferguson: politiecommissaris verontschuldigt zich

Thomas Jackson © /

Zes weken nadat de ongewapende, 18-jarige Michael Brown door een politieagent op straat werd doodgeschoten, heeft de politiecommissaris van het nog altijd onrustige Amerikaanse plaatsje Ferguson zich tegenover de ouders en de inwoners verontschuldigd. Het was de eerste verontschuldiging vanwege de politie.

Politiecommissaris Thomas Jackson verontschuldigde zich via een videoboodschap.

In die boodschap, die ruim 2 minuten duurt, richtte hij zich in eerste instantie tot de ouders en de familie van Michael Brown.

In geen tijd, aldus de commissaris, “werd ik van politiechef in een middelklein stadje ineens onderdeel van een nationaal debat over racisme, gelijke kansen en de rol van de politie. Ik wil graag deel hebben aan die discussie, ik wil graag onderdeel zijn van de oplossing”.

Maar vooraleer hij daaraan toekomt, wilde hij zich eerst verontschuldigen bij de ouders. “Niemand, die het niet zelf heeft meegemaakt, weet hoe het voelt een kind te verliezen”.

Hij verontschuldigde zich ook voor het feit dat hun zoon zo lang, en zonder bedekking, dood op straat had gelegen. Dat gebeurde niet uit gebrek aan respect bij de politie, zo zei hij – de agenten wilden hun job zo goed mogelijk uitoefenen.

Betogers beschermen

Vervolgens verontschuldigde de politiecommissaris zich bij dat deel van de bevolking dat vreedzaam had willen betogen, maar dat door de politie, onder meer met traangas en rubberkogels, bekampt werd. “De politie is er om het recht van burgers op vreedzame bijeenkomsten te beschermen. Als iemand die vreedzaam dat recht wilde uitoefenen overstuur en kwaad is, dan ben ik daarvoor verantwoordelijk en dat spijt me.”.

De jongste dagen waren er nog enkele rellen in het stadje van 20.000 inwoners in de buurt van St.-Louis. Er werden onder meer enkele winkels geplunderd.

Michael Brown werd op 9 augustus in nog niet helemaal opgehelderde omstandigheden door een politieagent doodgeschoten. Volgens meerdere getuigen had de 18-jarige de handen in de lucht gestoken toen de fatale schoten werden afgevuurd.

Ruim 90 procent van het politiekorps in Ferguson is, zoals de commissaris, wit, terwijl de grote meerderheid van de bevolking, zoals het slachtoffer Michael Brown, zwart is.

De lokale politie werd na enkele dagen van rellen en confrontaties tijdelijk vervangen door de verkeerspolitie van de staat Missouri.

‘Geen ontslag’

Commissaris Jackson had zich de wrok van de familie op het lijf gehaald door beelden vrij te geven van Brown, die kort voor zijn overlijden met enig geweld sigaren roofde uit een buurtwinkel.

Er was al langer om een verontschuldiging gevraagd. Die is er nu gekomen. De politiechef zou de komende dagen op een aantal buurtvergaderingen zijn excuses tegenover de bewoners herhalen en verduidelijken.

Volgens nieuwszender CNN overweegt Jackson niet om ontslag te nemen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content