Ferguson: Obama wil 50.000 lichaamscamera's voor agenten

02/12/14 om 00:12 - Bijgewerkt om 04:51

President Obama kondigde na een hoorzitting aan dat er de komende 3 jaar 50.000 lichaamscamera's zullen verspreid worden voor het gebruik van politieagenten. Ook wordt de opleiding van agenten aangepakt. Intussen worden tussenkomsten van zanger Pharrell Williams en voetbalspelers van de St. Louis Rams druk besproken.

Ferguson: Obama wil 50.000 lichaamscamera's voor agenten

Een lichaamscamera, licht, klein, makkelijk te gebruiken © Reuters

De president zelf gaf na de hoorzitting met specialisten en betrokken burgers geen details maar volgens eensluidende lekken zouden de voorgestelde maatregelen 263 miljoen dollar (210 miljoen euro) kosten, ook te spreiden over 3 jaar. Het federale aandeel in de aankoop van camera's zou op 75 miljoen dollar (60 miljoen euro) komen.

Tijdens manifestaties in Ferguson werd de introductie van die camera's geëist.

Uit onderzoek is gebleken dat dergelijke camera's zowel de pakkans vergroten als de agenten dwingen tot een minder agressieve aanpak.

Daarnaast voorziet Obama een extra opleiding van agenten, onder auspiciën van het ministerie van Justitie, die meer de nadruk zou leggen op de agent als onderdeel van de gemeenschap, en die er op termijn moet toe leiden dat het wantrouwen van zwarte bewoners tegenover een politie die ze als unfair ervaren, kan weggewerkt worden.

Legertuig

Ook zouden er wetten komen - al lijkt dit een moeilijkere affaire - om de transfer van zwaar wapentuig en gepantserde voertuigen naar politiekorpsen te bemoeilijken of in ieder geval te reglementeren. Tot dusver kunnen korpsen met miljardensteun van de overheid die zware apparatuur (die voor het leger te oud wordt) overnemen, wat volgens critici leidt tot een militarisering van de politie. Obama kondigde niet de afschaffing van het systeem aan, maar een onderzoek en een afstemmen van de regels, want de legerafdelingen die hun materiaal van de hand doen en de korpsen die het overnemen doen tot dusver grotendeels ongereglementeerd waar ze zin in hebben.

De president stelde een commissie aan die de problematiek moet onderzoeken, en zei dat de ontslagnemende minister van Justitie, Eric Holder, bijeenkomsten zal organiseren in getroffen gemeenschappen.

Bullebakkengedrag

Een tussenkomst van zanger Pharrell Williams (alombekend omwille van zijn hit Happy) wordt intussen niet onverdeeld gunstig onthaald in Ferguson.

In een interview met Ebony Magazine zei hij dat hij erg in zijn maag zit met wat in Ferguson gebeurde, om evidente reden, de dood van een tiener. "Ik vind dat de politieagent in Ferguson moet bestraft worden en tijd in de gevangenis moet spenderen."

In het gesprek, dat plaatsvond voor agent Darren Wilson buiten vervolging werd gesteld, werd Pharrell Williams gevraagd of hij de surveillantieopname gezien had van Michael Brown die cigarillo's roofde en de winkelbediende aanstootte. Ja, antwoordt hij: "Het zag er als bullebakkengedrag uit. Daar had ik op zich een probleem mee. Niet met de jongen, maar met wat er was gebeurd zodat hij op dit punt in zijn leven dit soort gedrag oké vond. Waarom spreken we daar niet over? Luister, we moeten naar onszelf kijken, en voor onszelf in actie treden".

Het laatste onderdeel van het gesprek werd in Ferguson op gemengde reacties onthaald.

Vijf spelers houden een protestactie

Vijf spelers houden een protestactie © USA Today Sports

Met een solidariteitsacties van spelers van het footballteam St. Louis Rams hadden de (witte) politiekorpsen dan weer moeite. Vijf spelers staken bij het betreden van het veld voor hun wedstrijd tegen de Oakland Raiders hun armen in de lucht, het symboolgebaar van Michael Brown-sympathisanten. Politieorganisaties veroordeelden de actie en de club stuurde verontschuldigingen uit. De spelers echter verontschuldigden zich niet.

Onze partners