Ferguson: acties tegen Black Friday

29/11/14 om 01:03 - Bijgewerkt om 01:47

De grote soldendag van het jaar in de VS, Black Friday, werd in Ferguson en in het nabije St. Louis verstoord door protestacties. Manifestanten gingen voor dood liggen aan de ingang van winkels. Ook elders in het land werd geprotesteerd onder het motto: geen gerechtigheid, geen winst.

Ferguson: acties tegen Black Friday

Ferguson: acties tegen Black Friday © Belga

De acties zijn het gevolg van de niet-vervolging van de blanke agent Darren Wilson, die in augustus de ongewapende zwarte tiener Michael Brown in Ferguson doodschoot.

De manifestanten trokken eerst naar grotere winkels, zoals Walmart en Target, en kozen vervolgens winkelcentra uit, waar ze via borden en die-ins (voor dood gaan liggen) aandacht trokken voor hun zaak. In die centra gingen de winkels meteen op slot - de winkeliers vreesden duidelijk rellen en plunderingen. Maar het protest bleef vreedzaam. Telkens er politie opdaagde, verhuisden de betogers naar een volgende lokatie.

"Stop met winkelen en kom mee manifesteren", riepen de betogers. In enkele gevallen gingen ze symbolisch gedurende vier minuten en een half op de grond liggen, een verwijzing naar het feit dat het levenloze lichaam van de 18-jarige Brown 4,5 uur op straat bleef liggen.

Ook in New York, meer bepaald bij Macy's, en in nog enkele andere steden, werden gelijkaardige acties gevoerd.

'Slechts' 140 miljoen klanten

In het algemeen was het op Black Friday, de dag na Thanksgiving, iets minder druk dan vorige jaren, al werden nog altijd 140 miljoen kopers verwacht. Specialisten wijzen erop dat steeds meer winkels al op Thanksgiving solden verkopen, en dat steeds meer klanten via het internet bestellen.

(Belga/RR)

Onze partners