Ferguson: aanwijzingen voor handgemeen in politieauto

Ferguson: aanhoudend protest. Vorige week werd activist en professor Cornel West (midden) een tijdje door de politie van Ferguson aangehouden © Reuters

Uit gelekte elementen van het vooronderzoek naar de dood van de 18-jarige ongewapende Michael Brown blijkt dat zijn bloed teruggevonden is op het wapen waarmee hij is neergeschoten, en op de kleren van de agent, Darren Wilson, die hem heeft neergeschoten. Dat wijst er volgens de verdediging van Wilson op dat er inderdaad een schermutseling in de politieauto aan de fatale schoten voorafging.

Dat was altijd al de versie van de agent nadat een serie schoten het leven van de 18-jarige hadden gekost in Ferguson, een voorstadje van St. Louis.

Volgens zijn eigen versie had Wilson aan Brown en diens metgezel gevraagd de straat te verlaten en op het trottoir te wandelen. Daarop had de jongeman in de politieauto geleund, had hij de agent vastgegrepen en geprobeerd diens wapen te ontfutselen. Bij dat handgemeen waren twee schoten afgegaan, een ervan had Brown in de arm geraakt. Wilson had, zo verklaarde hij, bij de schermutseling zelf verwondingen aan het gezicht opgelopen.

De gegevens uit het forensisch onderzoek, die The New York Times publiceert, spreken die versie niet tegen. Er werden twee schoten gelost van heel dichtbij, waarvan één schot Brown had getroffen, en bloed van Brown zat zowel op het pistool als op de politieagent.

Vervolgens zette Brown het, volgens getuigenissen, op een lopen, en werd hij, met de handen in de hoogte, neergeschoten, maar blijkbaar (hoewel dat in andere versies wordt betwist) niet met de rug naar de schutter.

Racisme

De dood van de ongewapende Brown, begin augustus, werd door de grote delen van de bevolking van Ferguson meteen als racistisch geïnterpreteerd – een in meerderheid zwarte bevolking wordt er geregeerd door een wit bestuur en een nagenoeg homogeen wit politiekorps.

Dat er een handgemeen was in de auto (volgens een gezel van Brown veroorzaakt door de agent, die hem in de auto wou sleuren), en dat Brown tien minuten voor zijn dood sigaren gestolen had, doet maar matig terzake als inderdaad bevestigd wordt dat Darren Wilson de ongewapende Brown met de armen in de hoogte ettelijke keren en dodelijk heeft geraakt. Volgens experten kan het nog van belang zijn hoever Brown stond toen de agent vuurde: kon Wilson zich op dat moment nog bedreigd voelen of niet?

Het vooronderzoek, dat via een Grand Jury verloopt, bepaalt of er een vervolging komt van de agent. In Ferguson, dat woelig blijft, wordt op een vervolging gehoopt. Het verdict van de Grand Jury zou midden november bekend moeten zijn.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content