Felle kritiek op Obama die kernwapens wil dumpen

16/02/12 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

Amerikaanse Congresleden zijn woedend op president Barack Obama die het aantal kernkoppen wil terugbrengen van 1.790 naar 300. Republikeinen spreken van 'roekeloze waanzin'.

Amerikaanse Congresleden reageren woedend op berichten dat president Barack Obama het aantal kernkoppen wil terugbrengen naar 300. Nu heeft het land 1.790 koppen inzetbaar. Republikeinen spreken van 'roekeloze waanzin'.

Terwijl Obama plannen maakt om Amerika te ontwapenen, maakt Iran grote vorderingen in het maken van kernbommen,' zegt senator Jim Inhofe. 'Het idee dat de wereld veiliger wordt als wij onszelf zwakker maken, is bizar.'

Wapenverdrag Rusland

Volgens een wapenverdrag met Rusland moet Amerika het aantal kernkoppen afbouwen tot 1.550 in 2018. Ambtenaren onderzoeken echter aanvullende bezuinigingen tot 1.000, 700 of zelfs 300 kernkoppen, wat het laagste zou zijn sinds de jaren vijftig.

'Plannen Obama enkel om linkse kiezers enthousiast te maken'

President Barack Obama beloofde in 2009 dat hij streeft naar een kernwapenvrije wereld. Voor zijn intenties kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Volgens critici zijn Obama's nieuwe plannen alleen bedoeld om linkse kiezers enthousiast te maken voor de verkiezingen van 6 november. (Elsevier/JL)

Onze partners