Federale regering gaat Koerdische strijders steunen tegen IS

04/02/16 om 07:06 - Bijgewerkt om 07:06

De regering-Michel gaat de Koerdische peshmerga's humanitair steunen, met medische kits. Belgische militairen zullen ook meewerken aan trainingsprogramma's voor peshmerga's.

Federale regering gaat Koerdische strijders steunen tegen IS

Een Peshmerga-strijder naast de Koerdische vlag © Belga Image

De federale regering heeft beslist om 41 palletten met medische kits naar de Koerdische stad Erbil te sturen, om de strijd tegen IS te steunen. Ook zullen Belgische militairen er opleidingen geven. Dat bevestigt de woordvoerder van minister van Defensie, Steven Vandeput (N-VA), donderdag in De Standaard en De Morgen.

De regering gaat daarmee in op de vraag van de Koerdische delegatie die eind oktober een bezoek bracht aan ons land. Zij vroegen toen ook om wapens en munitie, maar vooralsnog blijft het vooral bij "humanitaire hulp" die via Duitsland georganiseerd wordt.

Daarnaast heeft de regering ook beslist dat vijf Belgische militairen zullen meewerken aan trainingsprogramma's voor peshmerga's die in Duitsland worden georganiseerd. "Wij zitten in de alliantie tegen IS, en deze strijders staan uiteindelijk toch in de frontlinie. Het leek ons dus niet meer dan billijk om een steentje bij te dragen", aldus nog het kabinet-Defensie in de krant.

Bezoek senatoren aan Koerdistan

Senator Pol Van Den Driessche (N-VA) zei gisteren al dat de beslissing een 'direct gevolg' is van het bezoek dat hij en collega-senatoren Alain Destexhe (MR) en Sonja Claes (CD&V) in september vorig jaar brachten aan Koerdistan. Zij spraken met de Koerdische president, Koerdische ministers, Syrische en Iraakse vluchtelingen en de Koerdische legerleiding. 'Allen drongen we aan op concrete hulp in de strijd van de Koerden tegen IS bij ministers Steven Vandeput (Defensie), Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) en Kris Peeters (Economie).'

'Ook rekening houden met kritiek op peshmerga'

"De strijd tegen IS moet uiteraard worden gesteund. Maar tegelijkertijd moet de regering ook rekening houden met kritiek", waarschuwt professor Dries Lesage van de universiteit Gent in De Morgen.

Hij wijst op recente rapporten van Amnesty International waaruit blijkt dat de peshmerga zich op grote schaal schuldig maken aan oorlogsmisdaden, door de huizen in gebieden die ze op IS veroverden systematisch te vernielen, om de oorspronkelijke Arabisch sprekende inwoners te verdrijven. (Belga/SD)

Onze partners