Federale rechter blokkeert kern omstreden immigratiewet Arizona

29/07/10 om 09:17 - Bijgewerkt om 09:17

Een federale rechter in Arizona heeft cruciale onderdelen van een omstreden immigratiewet van de Amerikaanse staat geblokkeerd. De wet treedt donderdag in voege.

Federale rechter blokkeert kern omstreden immigratiewet Arizona

© EPA

De wet bepaalt onder meer dat politieagenten de immigratiestatus mag controleren van personen die voor een ander misdrijf worden ondervraagd, maar van wie ze vermoeden dat die illegaal in het land zijn. Ook zou het een misdaad worden om geen immigratiepapieren op zak te hebben.

Beide onderdelen van de wet werden door de rechter geblokkeerd.

Bevoegdheid

De federale overheid zegt dat het haar exclusieve bevoegdheid is om een immigratiebeleid te voeren.

Arizona, waar de Republikeinen het voor het zeggen hebben, keurde de wet in april goed enerzijds. De wet kwam er enerzijds uit vrees voor stijgende criminaliteit door illegale immigranten uit Mexico en anderzijds wegens het uitblijven van een goed federaal beleid.

Begrip

Het federale ministerie van Justitie zegt begrip te kunnen opbrengen voor de frustratie van de bewoners van Arizona over het falende immigratiesysteem.

"Maar een lappendeken van federale en lokale wetten zou uiteindelijk contraproductief werken," zei woordvoerster Hannah August.

De Republikeinse gouverneur van Arizona, Jan Brewer, heeft al aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de beslissing van de rechter.

Lees meer over:

Onze partners