FDLR ontkennen betrokkenheid bij groepsverkrachting

26/08/10 om 15:18 - Bijgewerkt om 15:18

De Rwandese Hutu-rebellen van de FDLR zeggen op geen enkele manier betrokken te zijn bij de recente verkrachtingen in Oost-Congo.

FDLR ontkennen betrokkenheid bij groepsverkrachting

© Reuters

De Rwandese Hutu-rebellen van de Forces Démocratiques de Libération du Rwanda (FDLR) zeggen op geen enkele manier betrokken te zijn bij de recente verkrachtingen in Oost-Congo.

Begin deze week kwam aan het licht dat eind juli meer dan 150 vrouwen in het dorp Luvungi (Noord-Kivu) vier dagen lang zijn verkracht door rebellen. Volgens de Verenigde Naties (VN) ging het om rebellen van de FDLR en van de Congolese Mai-Mai-milities.

"De FDLR verzetten zich tegen de uit de lucht gegrepen beschuldigingen aan hun adres vanwege VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon", stellen de rebellen in een persbericht.

Dat de VN de misdrijven niet eerst onderzoekt alvorens beschuldigingen te uiten, kan voor de rebellen niet door de beugel.

Onder vuur

De schokkende feiten gebeurden op enkele kilometers van een VN-basis in Noord-Kivu. De VN zeggen dat ze niets hebben kunnen doen, omdat ze van niets wisten.

Volgens Roger A. Meece, het hoofd van de VN-vredesmissie in Congo, hebben vredestroepen na de verkrachtingen nog twee keer in het gebied gepatrouilleerd, maar heeft de bevolking hen niet gealarmeerd of om hulp gevraagd.

Het voorval heeft ernstige gebreken blootgelegd in de communicatie tussen de VN-vredestroepen en de lokale bevolking, zei Meece.

VN-topman Ban, die "geschokt" is door de verkrachtingen, heeft twee gezanten naar Oost-Congo gestuurd om de zaak te onderzoeken.

Lees meer over:

Onze partners