FBI wilde Boston Bomber rekruteren als informant

29/03/14 om 04:32 - Bijgewerkt om 04:32

De FBI had Tamerlan Tsarnaev, de oudste van de twee broers die vorig jaar een aanslag pleegden op de marathon van Boston, gevraagd om informant te worden. Dat zeggen de advocaten van zijn broer Dzhokhar.

FBI wilde Boston Bomber rekruteren als informant

Tamerlan Tsarnaev © FBI

Tamerlan Tasarnaev (26) kwam om bij een schietpartij met de politie, vier dagen na de dubbele bomaanslag waarbij drie doden en 250 gewonden vielen. Zijn broer Dzhokhar werd een dag later zwaargewond aangetroffen in een achtertuin en ingerekend.

Dzhokhar Tsarnaevs advocaten stellen nu dat Tamerlan door de FBI benaderd was om informant te worden. Schrijft de krant The Boston Globe. FBI-agenten zouden hem voorgesteld hebben om hen op de hoogte te houden over wat er zich afspeelde bij de moslims en Tsjetsjenen in Boston. (De Tsarnaevs zijn van Tsjetsjeens afkomst.)

Paranoia

Volgens de advocaten interpreteerde de oudere Tsarnaev die voorstellen verkeerd en "verhoogden ze zijn paranoia en stress", wat hem dichter bij zijn ultieme daad dreef.

De advocaten zeggen in de motie die ze indiende bij de rechtbank dat ze "van de familie van de cliënt en andere bronnen" vernamen dat Tamerlan meermaals bezoek kreeg van de FBI en bij die gelegenheden niet alleen het voorstel kreeg om als informant te gaan optreden, maar ook ondervraagd werd over zijn surfgedrag op het internet.

Eveneens in het gerechtelijke dossier ontkent de FBI dat ze dat ooit gedaan heeft.

Verzachtende omstandigheden

Dzhokhar Tsarnaev moet in november weer voor de rechter verschijnen. Eerder werd tegen hem de doodstraf geëist. De verdediging kan echter verzachtende omstandigheden inroepen om aan dat vonnis te ontsnappen. Vandaag dat ze er alle belang bij heeft om Tamerlan Tsarnaev voor te stellen als het brein achter de dubbele aanslag en Dzhokhar als zijn gedweeë volgeling.

Onze partners