FBI wil ex-CIA-baas David Petraeus vervolgen

10/01/15 om 04:06 - Bijgewerkt om 04:06

De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI en het federaal parket willen de ex-baas van de buitenlandse inlichtingendienst CIA, David Petraeus, vervolgen. Hij zou vertrouwelijke documenten gelekt hebben aan zijn minnares.

FBI wil ex-CIA-baas David Petraeus vervolgen

Petraeus en Broadwell in 2011 in Afghanistan © /

Dat meldt de New York Times.

Het FBI-onderzoek, dat al twee jaar aan de gang is, richtte zich op geheime documenten die op de computer van Paula Broadwell aangetroffen werden. Zij was de biografe van de nu als docent en spreker werkende 62-jarige viersterrengeneraal.

Petraeus nam in november 2012 ontslag nadat uitlekte dat hij een buitenechtelijke relatie met Broadwell had.

De woordvoerder van het ministerie van Justitie, Marc Raimondi, weigert alle commentaar.

De ex-baas van de CIA had eerder gezegd dat de documenten op de computer van Broadwell de nationale veiligheid niet in het gedrang brengen. De FBI en het federaal parket besloten niettemin dat Petraeus moet vervolgd worden, zeggen de bronnen van de New York Times. Het is nu aan ontslagnemend minister van Justitie Eric Holder om te beslissen of Petraeus inderdaad wordt aangeklaagd.

Stalking

Petraeus was, voor hij CIA-baas werd, opperbevelhebber van de Amerikaanse troepen in Irak (onder president Bush) en in Afghanistan (onder Obama).

Hij werd beschouwd als een briljant generaal.

In 2011 stapte hij over naar de CIA, en werd een contract gesloten over een biografie, te schrijven door reserviste Broadwell. De FBI opende een onderzoek naar Broadwell omdat ze een familievriendin van Petraeus had gestalkt met mails. Ze vermoedde, volgens het onderzoek ten onrechte, dat hij ook een verhouding met de familievriendin had. Kort daarna bleek dat die familievriendin erotische mails ontving van een andere getrouwde topgeneraal, die ook ontslag nam.

Wat er precies in de geheime documenten stond, is niet bekendgemaakt.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners