FBI voert onderzoek naar echtgenote schutter Orlando

Een foto die de familie op Facebook deelde, opgevist door tv-zender NBC © /
Rudi Rotthier

De tweede echtgenote van Omar Mateen wordt ondervraagd door het FBI. Ze heeft, meldt tv-zender NBC, haar echtgenoot naar de Pulse nachtclub gevoerd om de zaak te verkennen waar hij zijn aanslag zou plegen. En ze heeft hem twee dagen voor de aanslag ook vergezeld terwijl hij munitie kocht en een holster.

De dertigjarige Noor Salman heeft bevestigd dat ze wist dat haar man plannen had voor een aanslag, aldus NBC (gevolgd door een resem Amerikaanse media), maar ze verklaarde dat ze niet wist welk doelwit hij op het oog had. Ze had geprobeerd hem op andere gedachten te brengen, zei ze ook nog.

Ze voerde hem naar de Pulse nachtclub, bijna 2 uur van hun huis verwijderd. Dat gebeurde voor de aanslag, het is onduidelijk hoeveel ervoor. Hij wou de zaak bekijken. Ze reed ook naar andere bestemmingen met hem, maar het is volgens NBC niet duidelijk wat hij als observatie van mogelijke doelwitten beschouwde, en wat gewoon een uitstap was.

Noor Salman werd na ondervraging niet gearresteerd maar Fox News beweert dat woensdag een Grand Jury zich erover zal beraden of ze in beschuldiging zal gesteld worden. Dat kan op twee gronden: omdat ze de overheid niet heeft gewaarschuwd van dreigend gevaar, of omdat ze medeplichtig zou zijn.

In de nacht van zaterdag op zondag richtte Omar Mateen een bloedbad aan in de nachtclub Pulse. Daarbij kwamen 49 mensen om. Er zijn nog altijd 6 gewonden in zorgwekkende toestand. Mateen sprak in een telefoontje met de politie zijn steun uit voor Islamitische Staat.

Over Noor Salman is weinig met zekerheid bekend. Ze woonde in Californië alvorens ze naar Florida verhuisde voor het huwelijk. Ze heeft een driejarig zoontje met Mateen, maar verblijft op dit ogenblik bij zijn vader. Ze zou afkomstig zijn uit Jordanië en Palestijnse roots hebben.

Verwarrende informatie

De informatie over Mateen blijft intussen verwarrend, mogelijkerwijs omdat hijzelf verward was.

Waarom reed Salman met haar echtgenoot voor voorbereidende observatie naar de nachtclub als hij daar geregeld op bezoek kwam als klant, zoals intussen meerdere getuigen hebben verklaard? Mateen zou, volgens onbevestigde lekken bij het onderzoek, behalve Pulse nog enkele locaties bezocht hebben met het oog op een aanslag, onder meer Disneyland in Orlando.

Verschillende getuigen beweren dat Mateen op homo-sites actief was, maar of ook dat ter observatie was of echt om seksuele contacten te organiseren, is niet duidelijk. Zijn eerste echtgenote, die door Mateen geslagen werd, “sluit niet uit” dat hij homo was.

Mensen die hem als student gekend hebben, geven zowel getuigenissen die spreken van virulente homohaat als tolerantie of onverschilligheid terzake.

Enkele keren, onder meer op 11 september, toen hij 15 was, toonde Mateen grote sympathie met terreuraanslagen, maar zijn beide echtgenoten waren seculier, en de eerste niet-gelovig. Zij koos hem uit omdat ze zo aan haar strenge familie kon ontsnappen. Ook zijn familie van Afghaanse origine is volgens kennissen verre van strikt.

Mateen zelf wordt door kennissen soms als heel en door anderen als weinig gelovig omschreven. Hij zegde in de loop van de jaren steun toe aan Hezbollah, Al Qaeda en IS, drie organisaties die in oorlog zijn met mekaar.

Terwijl hij zijn bloedbad aanrichtte, heeft Mateen minstens 4 keer getelefoneerd. Drie keer was het met 911, het noodnummer, via hetwelk hij in contact kwam met de politie. Een vierde telefoontje bereikte volgens de onderzoekers een nummer in Florida. Het is niet bekendgemaakt wie de bestemmeling was.

Zaterdagnamiddag, elf uur voor de aanslag, was Mateen bij zijn vader op bezoek geweest. Volgens zijn vader verliep dat bezoek normaal, en was er niets dat hem alarmeerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content