FBI verhoort spilfiguur achter anti-islamfilm, Al Qaida roept op tot meer geweld

© AFP

De FBI heeft de man verhoord die achter de film ‘Innocence of Muslims’ zit. .De makers stellen de profeet Mohammed voor als een kinderverkrachter en moordenaar. Al Qaida roept op tot meer geweld.

De Amerikaanse federale politiedienst FBI in Californië heeft volgens de Los Angeles Times de vermoedelijke spilfiguur verhoord achter de anti-islamfilm die tot de zware onlusten in de moslimwereld heeft geleid.

Verdachte Nakoula Basseley Nakoula werd in zijn woning opgehaald en door de politie naar Los Angeles gebracht. Hij werd echter niet gearresteerd noch opgesloten, verklaarde een woordvoerder van de sheriff. Volgens CNN was hij vrijwillig met de agenten mee naar het bureau gegaan en verliet het na enkele uren alleen.

Crimineel verleden

De 55-jarige man heeft volgens Amerikaanse mediaberichten een crimineel verleden. Hij werd in 2010 wegens oplichting van een bank tot een celstraf van 21 maanden veroordeeld, maar na een jaar vrijgelaten. Hij kreeg ook vijf jaar lang geen toegang tot het internet.

Volgens de New York Times werd de film “Onschuld van de moslims”, waarin de profeet Mohammed als vrouwengek, homoseksueel en pedofiel wordt afgeschilderd, in de zomer van 2011 in de omgeving van Los Angeles gedraaid. De juiste rol die Nakoula daarbij zou gespeeld hebben, is in elk geval nog niet duidelijk.

Enkele Amerikaanse media omschrijven hem als de filmmaker of de spilfiguur achter de film.

Terreurnetwerk al-Qaida roept de moslims wereldwijd op om de ambassades van de Verenigde Staten aan te vallen. Een in Jemen gebaseerde suborganisatie riep zaterdag op internet op om zoals in Libië Amerikaanse diplomaten en gezanten te doden, of zoals in Jemen en Egypte de gebouwen te bestormen. Het doel daarvan is de VS-vertegenwoordiging uit de islamitische landen te verdrijven, luidde het op de jihadistische website.

De terreurgroep noemt de film een “nieuw hoofdstuk in de kruistocht”.

GeweldNa de gewelddadige protesten in de moslimwereld tegen de anti-islamfilm schreven de Egyptische kranten vol lof over de demonstraties maar hekelden het excessief geweld tegen westerse ambassades.

De onafhankelijke krant al-Shorouk betreurde op de frontpagina van haar zaterdageditie dat de woede het verstand had overwonnen. De onafhankelijke al-Masry Al-Youm plaatste op de voorgrond dat moslims en christenen in Egypte gezamenlijk hadden geprotesteerd tegen de film, waarin de profeet Mohammed als bloeddorstig en oversekst wordt afgebeeld.

Al-Akhbar berichtte over de demonstratie onder het motto “de liefde voor de profeet”. Al-Gumhuriya titelde dat Egypte zich heeft verheven om de profeet te verdedigen.

Protesten

De protesten hadden zich vrijdag in een oogwenk over heel de moslimwereld uitgebreid. In Egypte waren de protesten dinsdag al met een aanval op de Amerikaanse ambassade in Kaïro begonnen.

Bij de aanval op de Amerikaanse ambassade in Tunis werden vrijdag twee mensen gedood en 50 demonstranten gewond, aldus Binnenlandse Zaken in de Tunesische hoofdstad. Onder de gewonden bevinden zich 22 politieagenten, 28 demonstranten werden opgepakt. Circa 70 voertuigen werden in brand gestoken of vernield. Ook een deel van de Amerikaanse school in Tunis brandde uit. Bovendien werd de school door de demonstranten geplunderd.

Doden

Bij de aanvallen op de Duitse en Britse ambassades in de Soedanese hoofdstad Khartoem zijn volgens de politie vrijdag twee doden gevallen. Minstens 50 agenten raakten gewond. De Duitse ambassade ding gedeeltelijk in de vlammen op. Radicale islamisten van het Noordoost-Afrikaanse land hadden de overwegend soennitische bevolking opgeroepen tot demonstraties tegen westerse buitenlandse instellingen.

Verschillende politieke groepen veroordeelden het geweld. De oppositiebeweging Sudan Change Now (SCN) omschreef het geweld als “onaanvaardbaar en een onbeschaafde uitdrukkingsvorm”.

De rebellen van de Sudan Liberation Movement (SLM) uit de conflictregio Darfoer noemden de aanvallen “barbaars en schandelijk” en wezen erop dat westerse regeringen noch burgers van westerse landen voor de film verantwoordelijk kunnen gesteld worden. “Deze landen zijn noch vijanden van de islam noch van Soedan en hebben aanzienlijk tot de verspreiding van democratie, stabiliteit en welstand bijgedragen”.

Onvergeeflijk

Bangladesh heeft zich tegen een rechtvaardiging van de anti-islamfilm gekeerd. Vrijdag waren ook in Dhaka meer dan 10.000 moslims op straat gekomen. Aansporing tot haat kan niet gerechtvaardigd worden door het recht van de vrijheid op meningsuiting, verklaarde de regering van premier Sheikh Hasina Wazed. Een dergelijke minachting van religieuze gevoelens van moslims of andersgelovigen is onbeschaafd en onvergeeflijk. Negentig procent van de 160 miljoen inwoners van Bangladesh is moslim.

Internationale gemeenschap veroordeelt geweld

De golf van geweld van radicale moslims heeft wereldwijd verontrusting veroorzaakt. De VN-Veiligheidsraad veroordeelde de aanvallen op Westerse ambassades en riep de regeringen van de betrokken landen op buitenlandse vertegenwoordigingen efficiënt te beschermen.

Maleisië en andere landen verstrengden zaterdag de veiligheidsmaatregelen in het bijzonder voor Amerikaanse instellingen. De Maleisische minister van Binnenlandse Zaken Hishammuddin Hussein verklaarde: “Ik heb begrepen dat een dergelijke film het heimelijke doel heeft een negatieve reactie van de moslimgemeenschap uit te lokken”.

De protesten bereikten zaterdag ook Australië. In Sydney zette de politie traangas in tegen honderden demonstrerende moslims die naar het Amerikaans consulaat wilden trekken. Er zouden langs beide kanten gewonden zijn gevallen, aldus tv-zender ABC. Deelnemers droegen zwarte Jihad-vlaggen en spandoeken met het opschrift: “onthoofd iedereen die de profeet beledigt”. Er waren ook slogans tegen de kopten te horen.

YouTube bant film

In de in de VS gemaakte kortfilm “Innocence of Muslims” wordt de

profeet Mohammed voorgesteld wordt als moordenaar, kinderverkrachter en vrouwengek. YouTube heeft de toegang tot de film in Libië, Egypte, India en Indonesië tijdelijk geschorst. Het moederconcern Google gaf als reden “de erg moeilijke situatie in Libië en Egypte” en gerechtelijke besluiten in beide andere landen.

Na het vrijdaggebed was het in moslimlanden van Indonesië tot Tunesië tot gewelddadige protesten tegen de film gekomen. Vooral Amerikaanse ambassades, maar ook de Duitse en Britse ambassade in Khartoem werden aangevallen. In Tunis, Tripoli en Khartoem kwamen verschillende mensen om het leven.(Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content