FBI start officieel onderzoek naar NSA-klokkenluider

14/06/13 om 02:49 - Bijgewerkt om 02:49

De FBI is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de man die geheime staatsinformatie aan de grote klok hing. Edward Snowden heeft zijn vaderland ernstig in gevaar gebracht, heet het.

FBI start officieel onderzoek naar NSA-klokkenluider

© Reuters

FBI-directeur Robert Mueller noemde Snowden niet bij naam toen hij over de zaak aan de tand gevoeld werd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, maar zei wel dat er een onderzoek gestart is naar 'diegene die heeft toegegeven geheime informatie te hebben gelekt'.

Volgens Mueller heeft hij daarmee de Verenigde Staten 'ernstig in gevaar gebracht'. In zijn toespraak verdedigde de FBI-man nog maar eens het uitgebreide inlichtingenprogramma van de Verenigde Staten. 'We moeten criminelen en terroristen altijd een stapje voor zijn,' zei Mueller die de stelling durfde aan te gaan dat met het spionageprogramma PRISM de aanslagen op het World Trade Center in 2001 misschien voorkomen hadden kunnen worden.

Landverrader

Als een verrassing komt het onderzoek naar de in Hongkong ondergedoken Snowden niet. De Amerikaanse regering ziet de klokkenluider niet als een held, maar als een levensgevaarlijke landverrader.

Toch hebben de onthullingen in de VS een schok teweeggebracht. Veel Amerikanen maken zich zorgen over de schijnbaar onbegrensde inbreuk op de privacy van burgers. Mogelijk zullen de rechtbanken zich moeten uitspreken over de wettelijkheid daarvan. Onder meer de burgerrechtengroep ACLU (American Civil Liberties Union) heeft klacht ingediend tegen de Amerikaanse regering. (Elsevier/Servaas Van der Laan/TV)

Onze partners