FBI: 'Noord-Koreaanse cyberaanval is ernstige dreiging'

19/12/14 om 18:57 - Bijgewerkt om 18:57

De FBI zegt over voldoende informatie te beschikken om te besluiten dat Noord-Korea verantwoordelijk is voor het hacken van Sony. President Barack Obama zou de kwestie aanhalen in een persconferentie. Senator John McCain spreekt van een 'oorlogsdaad'.

FBI: 'Noord-Koreaanse cyberaanval is ernstige dreiging'

© Reuters

'De FBI heeft nu genoeg informatie om te besluiten dat de Noord-Koreaanse overheid verantwoordelijk is voor deze daden', zo meldt het Amerikaanse federaal onderzoeksbureau volgens The Guardian in een update over de Sony-hack.

De Amerikaanse president Barack Obama zal een persconferentie houden om 13u30 ET, 19u30 Belgische tijd. Verwacht wordt dat hij zal informeren over de reactie van de Verenigde Staten en het besluit van Sony om de betwiste film 'The Interview' - waarin de draak gestoken wordt met Noord-Koreaans leider Kim Jong-un - te annuleren. Hackers hadden namelijk duizenden interne e-mails van het bedrijf vrijegegeven en gedreigd met terroristische aanslagen op filmzalen.

De hackers loofden Sony omwille van die beslissing: 'het is erg wijs dat jullie besloten hebben de release van 'The Interview' te annuleren', schreven ze volgens The Guardian. 'We verzekeren de veiligheid van jullie data, tenzij jullie weer voor hinder zorgen.'

'Bezorgd over destructieve aard'

De FBI gaf een lijst vrij van bewijsmateriaal waarop hun conclusie - deels - gebaseerd werd. 'De noodzaak om gevoelige bronnen en methodes te beschermen, weerhoudt ons ervan alle details van het bewijs te delen.' Technische analyses onthulden verbanden tussen de aanval op Sony en andere cyberaanvallen die eerder aan Noord-Korea gelinkt werden. Er wordt bijvoorbeeld gewezen op gebruikte malware die ontwikkeld werd door Noord-Koreaanse actoren, gelijkenissen in codering, encryptie-algoritmes, methodes om data te verwijderen en netwerken.

'We zijn erg bezorgd over de destructieve aard van deze aanval op een private sector en de gewone burgers die er werkten', luidt het in het FBI-statement. 'De aanval van Noord-Korea op SPE herbevestigt dat cyberdreigingen tot de belangrijkste gevaren voor de Amerikaanse nationale veiligheid behoren.'

'De acties van Noord-Korea hadden het doel een Amerikaans bedrijf te schaden en de rechten van Amerikaanse burgers om zichzelf te uiten, te onderdrukken', gaat het onderzoeksbureau voort. 'Zo'n intimidatie valt buiten de grenzen van aanvaardbaar gedrag voor staten. De FBI neemt elke poging om de sociale welvaart van onze burgers te ondermijnen, ernstig.'

Het federaal onderzoeksbureau besloot individuen, groepen of staten die cyberaanvallen gebruiken om de VS te bedreigen, te zullen identificeren, vervolgen en belasten met kosten en consequenties.

'Act of war'

Senator John McCain noemde de Noord-Koreaanse cyberaanval alvast 'een oorlogsdaad', zo meldt nieuwszender CNN. 'Dit is de grootste aanslag op vrije meningsuiting die ik in mijn leven gezien heb. We moeten gelijkaardig reageren. We hebben genoeg cybermogelijkheden en we moeten dat gaan aanzwengelen', aldus McCain.

'Cyberveiligheid is de slechts begrepen, meest gevaarlijke factor in onze nationale veiligheid vandaag', vervolgde hij. 'Sony zou zich erover moeten zetten en de film toch vertonen.'

Onze partners