FBI neemt risico op buitenlandse inmenging bij verkiezingen 'heel serieus'

09/09/16 om 04:23 - Bijgewerkt om 04:25

De Amerikaanse inlichtingendienst en federale politiedienst FBI neemt het risico op buitenlandse inmenging bij het Amerikaanse verkiezingsproces "heel ernstig". Onder meer Russische hackers wisten enkele doelwitten te kraken.

FBI neemt risico op buitenlandse inmenging bij verkiezingen 'heel serieus'

FBI-directeur James Comey. © Reuters

FBI-directeur James Comey gaf tijdens een persconferentie aan dat zijn organisatie "de idee dat een ander land aan het proberen is het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden heel serieus neemt, ongeacht of de bedoeling is het te verstoren, te beïnvloeden of tweedracht of twijfel te zaaien. Ik ga niet vertellen wat we doen, maar we werken heel hard om te proberen te begrijpen of er zulk fenomeen is, welke proporties het aanneemt en wat de intenties en motieven van de daders zijn", aldus Comey.

Hoewel de Amerikaanse regering Rusland niet bij naam noemde, wordt het land ervan verdacht achter de hacking te zitten van de servers van de Democratische partijtop en van de kiezersregistratie in de staten Arizona en Illinois.

Verouderd

Die eerste cyberaanval leidde tot het ontslag van partijvoorzitter Sandra Wasserman-Schultz, nadat uit mails was gebleken dat de partijtop probeerde presidentskandidaat Bernie Sanders te dwarsbomen.

Het hacken van de kieslijsten alarmeerde politici.

De FBI-directeur acht het risico op cyberaanvallen op de dag van de verkiezingen echter klein, omdat het Amerikaanse systeem voor het tellen van de stemmen enigszins verouderd en niet overal hetzelfde is.

(Belga/RR)

Onze partners