FBI heropent onderzoek naar e-mails van Hillary Clinton: ‘Verband met sexting-schandaal’

Hillary Clinton © Belga Image

De e-mailaffaire blijft de Amerikaanse Democrate Hillary Clinton ook in het heetst van de verkiezingsstrijd achtervolgen.

De FBI opent een onderzoek naar bijkomende e-mails die presidentskandidate Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken via een private server heeft verzonden (of die door anderen uit haar omgeving via die server zijn verstuurd of ontvangen).

In een brief aan het Congres zegt FBI-directeur James Comey dat nagegaan wordt “of die nieuwe e-mails geheime informatie bevatten”. Momenteel kan het Federal Bureau of Investigation nog niet inschatten of die informatie “significant” is. Comey geeft in zijn brief ook geen aanduiding over hoe lang dit nieuwe onderzoek zal duren.

Volgens The New York Times, die zich beroept op bronnen binnen de FBI, is dat nieuwe onderzoek een gevolg van een andere enquête: naar sexting met minderjarigen door Anthony Weiner, gewezen Democratisch lid van het huis van Afgevaardigden en ex-echtgenoot van Huma Abedin, al 20 jaar een topmedewerkster van Hillary Clinton.

Twee eerdere gevallen van sexting

De FBI voert een onderzoek naar Weiner sinds bekend werd dat hij sexte met een 15-jarige in North Carolina, en dat hij bij een uitwisseling van “sexy foto’s” via sociale media zijn eigen heel jong kind in beeld bracht. Eind augustus, nadat dit schandaal losbarstte, kondigde Abedin een scheidingsprocedure aan.

Weiner was twee keer eerder in sexting-schandalen verwikkeld. In 2011 trad hij terug uit het Huis van Afgevaardigden nadat hij foto’s van zijn erectie, verborgen onder ondergoed, had verstuurd. Enkele jaren later startte hij een campagne voor het burgemeesterschap van New York, maar een nieuw tweetschandaal maakte een einde aan zijn poging. Dit tweede schandaal werd live op camera vastgelegd en getoond in de documentaire ‘Weiner’, die eerder dit jaar in omloop kwam.

Anthony Weiner en Huma Abedin in 2013
Anthony Weiner en Huma Abedin in 2013© REUTERS

Het materiaal dat “significant” kan zijn, is volgens The Washington Post teruggevonden op een computer die zowel door Abedin als door Weiner werd gebruikt.

Het FBI-besluit komt hoe dan ook ongelegen voor de Democratische presidentskandidaat, op tien dagen van de verkiezingen. Clintons tegenstander Donald Trump was er alleszins als de kippen bij om nogmaals het thema van de corruptie van de Clintons te betokkelen. “Misschien zal dan eindelijk gerechtigheid geschieden”, reageerde hij. Trump hamert er regelmatig op dat Clinton “in de gevangenis” thuishoort, niet in het Witte Huis. Hij noemde haar gebruik van de privé-server “erger dan Watergate”. Tijdens de meeting waar hij zijn uitspraken deed, skandeerde het publiek meteen “sluit haar op”.

Hillary: ‘FBI moet alle feiten openbaar maken’

Hillary Clinton, die urenlang niet reageerde, heeft uiteindelijk tijdens een campagnebijeenkomst in Des Moines, Iowa, verklaard dat de FBI meteen meer informatie moet geven over het nieuwe onderzoek naar haar e-mails.

“Het is nog elf dagen voor misschien wel de belangrijkste nationale verkiezing uit onze geschiedenis plaatsvindt en mensen zijn hun stem al aan het uitbrengen. Het Amerikaanse volk verdient dan ook onmiddellijk alle feiten krijgen”, aldus Clinton. “De directeur heeft zelf gezegd dat hij niet weet of de e-mails waarover hij schrijft al of niet significant zijn. Ik heb er vertrouwen in dat de e-mails, over dewelke het ook gaat, geen invloed zullen hebben op de conclusies van juli.” De FBI concludeerde toen dat Clinton “extreem onvoorzichtig” was geweest, maar dat ze niet vervolgd zal worden voor het gebruik van haar private e-mailaccount.

Clintons campagneleider John Podesta verklaarde eerder op de dag: “Het is ongelofelijk dat iets zoals dit gebeurt op slechts 11 dagen voor de presidentsverkiezingen”. Ook hij pleitte voor meer informatie – een hele ommezwaai in een campagne die niet bekend staat voor haar openheid.

De bekendmaking van de brief van Comey had ook meteen zijn uitwerking op Wall Street. Dat zat lichte winst te boeken om na het nieuws over Clinton meteen in het rood te duiken. De Dow Jones gaf 0,24 procent toe, de Nasdaq 0,40 procent.

Waar het over gaat

Hillary Clinton maakte als minister van Buitenlandse Zaken, tussen 2009 en 2013, “voor het gemak” gebruik van een privé-server en niet van het systeem dat door haar ministerie was voorzien. Dat was tegen de regels en het zou ook tegen de wet zijn als zou blijken dat er geheime overheidsinformatie op de privéserver passeerde.

Toen haar gevraagd werd deze mails voor archivering over te maken aan het ministerie liet ze ongeveer de helft van 60.000 mails vernietigen omdat ze privé zouden geweest zijn.

Eerst ontkende Clinton dat ooit geheime informatie op haar server had gestaan. Later preciseerde ze dat dergelijke geheime informatie niet als geheim was aangeduid toen ze de mails ontving. En nog later zei ze dat ze de aanduiding ‘c’ voor geheim niet kende.

In totaal bevatten ruim 100 mailketens volgens Comey geheime informatie, maar was er geen reden om aan te nemen dat Clinton bewust de wet overtreden had.

Ook werd bekend dat ten minste enkele duizenden vernielde mails met haar werk verbonden waren.

Uit vrijgegeven notities van de FBI is ook gebleken dat de oorspronkelijke reden die Clinton opgaf – dat ze haar eigen systeem hanteerde zodat ze maar één BlackBerry moest meedragen voor privé en werk – niet helemaal klopte. Ze versleet een hele serie BlackBerry’s en had doorgaans meerdere apparaten bij de hand.

(Belga/TE/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content