FBI gaat 'Houdini-zelfmoord' onderzoeken

11/09/14 om 00:07 - Bijgewerkt om 00:17

De FBI start een onderzoek naar wat in de VS de "Houdini-zelfmoord" wordt genoemd. Een arrestant die twee keer was gefouilleerd, die handboeien droeg, met zijn handen aan de rugkant, zou zichzelf in een politieauto met een verborgen wapen hebben neergeschoten.

FBI gaat 'Houdini-zelfmoord' onderzoeken

Portret van Victor White III, kort voor zijn overlijden © /

Vorige week bevestigde de lokale politie haar versie van zelfmoord.

Het gebeurde in de nacht van 2 op 3 maart, in Iberia Parish, een stadje in de staat Louisiana. Victor White III, 22 jaar, die net naar Iberia Parish was verhuisd om er in een restaurant te werken, maakte van zijn ene vrije avond gebruik om samen met een vriend tien gram marihuana te gaan kopen. Ze wilden ook enkele sigaren halen. Terwijl ze in de winkel sigaren uitzochten, ontstond buiten een hoogoplopende ruzie of een handgemeen.

Cocaïne

White en zijn vriend vertrokken zo snel ze konden. Enkele minuten later werden ze tegengehouden door de politie, die misschien veronderstelde dat ze bij de ruzie betrokken waren. White gaf toestemming om gefouilleerd te worden. De twee vrienden boden aan te getuigen over de ruzie. In eerste instantie vond men de marihuana en de sigaren. Bij een tweede fouillering werd ook wat cocaïne aangetroffen.

Men zou White overdragen aan de drugsdivisie, en in afwachting werd hij geboeid in de politieauto ondergebracht.

Daar werd hij zwaar gewond door een schot, dat hij volgens de politie zelf had afgevuurd met een verborgen wapen. Hij werd naar een ziekenhuis overgebracht waar hij aan zijn verwondingen overleed.

De politie gewaagde eerst van een schot in de rug, wat nog enigszins aannemelijk was voor iemand die op de rug geboeid was. Maar bijna zes maanden na de feiten maakte de politie haar hele dossier over, inclusief het rapport van de lijkschouwing, en daaruit blijkt dat de kogel via de rechterzij zijn borst binnendrong. White was linkshandig. Ook vond de lijkschouwer geen bewijzen dat het schot van heel dichtbij was afgevuurd.

Vrolijk

De these van de zelfmoord werd nooit geaccepteerd door de familie van White. Volgens zijn vader, een dominee, die ook adviezen rond drugs verstrekt, had hij net vast werk gevonden. Hij was vader geworden, had een goede band met de moeder van het kind. Hij ging volgens kennissen vrolijk door het leven, maakte plannen om opnieuw te gaan studeren. Niets wees erop dat hij neigde naar zelfmoord. En hij was, aldus zijn vader, geen Houdini of David Copperfield, die met handboeien om kon schieten.

Het is onduidelijk of hij een wapen bezat en een wapen bij zich had.

De FBI gaat nu de zaak nader bekijken. Het is, volgens specialisten, de derde keer in twee jaar dat in de VS iemand met handboeien om in een politieauto "zelfmoord" pleegt.

(RR)

Onze partners