FBI betaalde 1,3 miljoen dollar om iPhone van terrorist te laten hacken

22/04/16 om 02:36 - Bijgewerkt om 02:36

De Amerikaanse FBI heeft meer dan 1,3 miljoen dollar (1,15 miljoen euro) betaald aan een professionele hacker om de iPhone te kraken van een van de daders van de aanslag van december in San Bernardino, waarbij 14 mensen werden gedood.

FBI betaalde 1,3 miljoen dollar om iPhone van terrorist te laten hacken

De schutters van San Bernardino © /

Dat heeft de Financial Times berekend, en het werd onrechtstreeks bevestigd door FBI-directeur James Comey.

Apple weigerde de FBI te helpen om gecodeerde informatie op de iPhone van de schutter vrij te geven vanwege privacyredenen. Daarom besliste de FBI om het toestel te laten hacken, maar had nooit gemeld hoeveel dat had gekost. Comey verklaarde tijdens een conferentie over veiligheid in Londen dat de prijs hoger was dan het bedrag dat hij zelf in de rest van zijn contract, "dat nog 7 jaar en 4 maanden loopt", zal verdienen. Hij verdient 183.000 dollar per jaar, of meer dan 1,3 miljoen dollar in die zeven jaar en vier maanden.

FBI-directeur James Comey.

FBI-directeur James Comey. © Reuters

'Het geld waard'

De iPhone die werd gehackt behoorde toe aan een van de schutters van San Bernardino (Californië), die 14 mensen hadden gedood en vervolgens door de politie werd doodgeschoten. De FBI wilde toegang tot de smartphone om te weten te komen of er een link was tussen de daders en terreurgroep Islamitische Staat. "Naar mijn mening was het het geld waard", aldus Comey. Niet dat er contacten met buitenlandse terroristen via de telefoon werden gevonden, maar de FBI hoopt opheldering te krijgen over een periode van 18 minuten dat de daders, een jong echtpaar, tijdens hun vlucht uit het vizier verdwenen.

(Belga/RR)

Onze partners