'Favoriet' Scott Walker trekt zich terug uit presidentsrace

21/09/15 om 23:35 - Bijgewerkt op 22/09/15 om 01:41

Tot de komst van Donald Trump stond hij aan de leiding van enkele polls en leek hij een serieuze kandidaat voor het presidentschap, maar na twee slappe debatten en een plons in de peilingen houdt Scott Walker het voor bekeken.

'Favoriet' Scott Walker trekt zich terug uit presidentsrace

Scott Walker © REUTERS

Dat heeft hij zelf in een korte mededeling aangekondigd.

Walker stond sinds het voorjaar nationaal minstens in de top 3 van Republikeinse presidentskandidaten, en leidde sinds het voorjaar de belangrijke peilingen in de staat Iowa. In die staat worden in februari 2016 de eerste, toonzettende voorverkiezingen gehouden en Scott Walker (47), gouverneur van de niet zo ver van Iowa verwijderde staat Wisconsin, leek een keus die vooral christelijke en conservatieve Republikeinen kon behagen.

Hij was in zijn staat en ook enigszins nationaal bekendgeraakt nadat hij een duel met de overheidsvakbonden had gewonnen. Hij zei in vroege speechen dat hij massale straatprotesten had getrotseerd en de vakbonden een deel van hun onderhandelingsbevoegdheid had ontnomen. Hij ging ook prat op zijn anti-abortusstandpunt, en een wet waarin hij in zijn staat abortus na 20 weken strafbaar zou stellen.

Even leek hij het gezicht te worden van de jonge conservatieve garde: hij was relatief jong, reed met een Harley.

In zijn kandidatuur werd hij geholpen door Americans for Prosperity, een onderzoeksinstituut dat door de conservatieve Koch-broers wordt gefinancierd. Volgens sommigen was hij op weg om de ideale Koch-stroman te worden, overigens zonder dat de Kochs hun voorkeur voor Walker al hadden vastgelegd, en zonder dat ze hem al financieel steunden.

Meesmuilend

Toen kwam Donald Trump en viel Walker door de mand. Trump maakte brandhout van de realisaties in Wisconsin waar Walker mee hoopte uit te pakken. De miljardair verwees onder meer naar het gigantisch financieel deficit van de staat, en de domme uitgaven waartoe Walker had beslist.

Walker bleek ineens een flauwe kandidaat, zowel in de debatten als op de campagnetoer. In het eerste debat verklaarde hij, zonder veel uitleg, dat hij in alle gevallen tegen abortus was, ook bij verkrachting, incest of wanneer het leven van de moeder in gevaar was. Hij deed in het tweede debat zware uitspraken in verband met het komende bezoek van de president van China, vond dat Obama de Chinese president niet in het Witte Huis mocht ontvangen, maar bleef dan meesmuilend achter terwijl andere kandidaten de vloer met dat voorstel aanveegden.

Het ontbrak hem aan charisma, het ontbrak hem aan ruggengraat. Hij wist niet goed hoe met Trump om te springen, en gaf de miljardair dan maar voornamelijk gelijk. In sommige gevallen, zoals met geboorterecht (wie in de VS geboren is, heeft het staatsburgerschap) beweerde hij alles en het tegendeel zodat zelfs zijn aanhang uiteindelijk niet meer wist waar hij stond. Niet alleen was hij het eens met de muur aan de grens met Mexico, die Trump wil bouwen, vervolgens suggereerde Walker dat het misschien ook tijd was voor een muur langs de Amerikaans-Canadese grens.

Onmeetbaar in de peilingen

Terwijl zijn campagne hortte, bleven de geldschieters weg en volgens een insider van de campagne die met The New York Times praatte was het geld op.

Er was ook sprake van mismanagement. Toen Walker hoog stond in de peilingen bleef de campagne maar mensen aanwerven. De beschikbare middelen werden tijdens een moeizame zomer al te snel uitgeput.

Enkele dagen na het tweede Republikeins presidentsdebat bleek dat Walkers positie in de peilingen dramatisch slecht was. Zo was hij in CNN-peilingen van (ooit) koploper teruggevallen naar een asterisk, die aanduidde dat zijn aanhang onmeetbaar klein was geworden, en in ieder geval beneden 0,5 procent lag. UIt deze en andere peilingen blijkt dat Trump bij niemand zoveel stemmen heeft weggehaald als bij Walker. Walker, schrijft de Times, leek in het begin van het jaar een stem en hoop te geven aan kwade Republikeinen, maar intussen doet Trump dat stukken beter.

Maandag zou hij op een fundraiser spreken, zoals hij eind vorige week in New York naar geld had gehengeld, maar weinigen hadden blijkbaar nog zin om de campagne te ondersteunen. Walker, die al worstelt met privéschulden, had volgens ingewijden geen zin om grote campagneschulden te maken.

'Persoonlijke aanvallen'

"Jammer genoeg is het debat afgegleden tot het niveau van de persoonlijke aanvallen," verklaarde Walker in Madison, Wisconsin, waar hij officieel bevestigde dat hij niet langer presidentskandidaat was. Hij riep hij andere kansloze kandidaten op om ook een stap opzij te zetten "zodat we kunnen focussen op een beperkt aantal kandidaten dat een positief, conservatief alternatief kan bieden voor de huidige koploper" (de niet bij naam genoemde Donald Trump).

Walker zei ook nog dat hij het zo goed mogelijk had gedaan.

Eerder was Rick Perry, oud-gouverneur van Texas, al uit de race gestapt. Ook hij deed dat bij gebrek aan geld en aanhang.

Er blijven voorlopig 15 Republikeinse presidentskandidaten in de race.

Onze partners