Familie verdwenen Mexicaanse studenten: 'Al een jaar proberen ze ons af te leiden'

25/09/15 om 07:38 - Bijgewerkt om 07:38

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft de nabestaanden van de 43 Mexicaanse studenten ontvangen die een jaar geleden verdwenen. 'We staan aan dezelfde kant.'

Familie verdwenen Mexicaanse studenten: 'Al een jaar proberen ze ons af te leiden'

Nabestaanden van de verdwenen studenten in Mexico © Reuters

Twee dagen voor de eerste verjaardag van de ontvoering van en moord op 43 Mexicaanse studenten heeft president Enrique Peña Nieto nabestaanden van de slachtoffers ontvangen. 'We staan aan dezelfde kant', zei het staatshoofd bij een ontmoeting met 100 familieleden en medestudenten van de jongemannen. 'Wij willen ook weten wat er met jullie zonen gebeurd is en willen alle verantwoordelijken bestraffen', aldus de president. De ouders zeiden teleurgesteld te zijn over de ontmoeting.

Een jaar na de feiten is er nog altijd geen duidelijkheid over het lot van de studenten. Peña Nieto heeft de nabestaanden verder onderzoek beloofd, maar zij wantrouwen de autoriteiten en vragen onafhankelijk onderzoek. 'De zaak is niet afgesloten, zei de president, die verder de oprichting aankondigde van een speciaal openbaar ministerie voor de zoektocht naar vermiste personen. Wat het verschil wordt met een gelijkaardige eenheid die al in 2013 werd opgericht, werd niet meegedeeld. Daarnaast gaat de Mexicaanse procureur-generaal een forensisch team samenstellen die de bewijsstukken en de plaats van het delict opnieuw zullen onderzoeken.

Lichamen verbrand

De 43 studenten werden op 26 september vorig jaar door politieagenten ontvoerd en overgeleverd aan een criminele bende. Leden van die bende hebben al toegegeven dat ze de studenten gedood hebben, en hun lichamen verbrand. De nabestaanden hechten weinig geloof aan die officiële versie, net als een groep experts van de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie. Die laatste publiceerde onlangs een uitgebreid rapport. De experts wijzen er onder meer op dat het fysiek onmogelijk is om zoveel lijken in zo korte tijd te verbranden.

De nabestaanden overhandigden de president een lijst met acht eisen, en die beloofde dat het voorstel onderzocht zal worden. Die belofte vinden de familieleden niet nieuw en onvoldoende. 'Al een jaar proberen ze ons af te leiden, en we hadden op iets goeds gehoopt bij deze ontmoeting', aldus Maria de Jesus Tlatempa, moeder van een van de verdwenen studenten. 'De autoriteiten willen ons moe maken, maar we geven niet op.' Voor zaterdag is in de hoofdstad een betoging gepland om de eerste verjaardag van de tragedie te herdenken. (Belga/AVE)

Onze partners