Familie van zwarte vrouw die stierf na arrestatie, spant proces aan

05/08/15 om 04:02 - Bijgewerkt om 04:02

De familie van de vrouw die vorige maand in een cel in Texas zelfmoord zou gepleegd hebben na haar arrestatie voor een verkeersinbreuk, spant een proces aan tegen de federale en lokale overheden en tegen de politie.

Familie van zwarte vrouw die stierf na arrestatie, spant proces aan

Sandra Bland, in haar arrestatiefoto © Belga Image

De 28-jarige Sandra Bland werd op 13 juli dood in een politiecel in Waller County aangetroffen. Uit een autopsie bleek dat de vrouw zelfmoord zou hebben gepleegd, maar haar familie kan dat moeilijk geloven. Toen ze door de politie werd opgepakt, was ze net op weg naar een nieuwe baan. De beelden van de arrestatie van de Afro-Amerikaanse vrouw zorgden in elk geval voor ophef, omdat een banale ruzie over het niet-gebruiken van een richtingaanwijzer uitmondde in de arrestatie onder bedreiging met een stroomstootwapen. Ook maakten de arresterende agent en de vrouw ruzie over haar sigaret.

'Illegale aanhouding'

De familie van Bland is nu een gerechtelijke procedure gestart voor de federale rechtbank. Men wil schadevergoeding van de Texaanse overheid, van het departement Waller, van de betrokken agent en van twee cipiers. De familie verwijt de autoriteiten onder meer "onvoldoende te ondernemen om zelfmoorden in de cel te vermijden". De agent wordt verweten "een illegale aanhouding" te hebben verricht. "Enige constante: ze had daar nooit mogen zijn in de eerste plaats", aldus de zus van Bland. De familie wil via het proces de overheid ook verplichten om extra onderzoek naar de dood te verrichten.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners