Familie van jarige zwaar geëmotioneerd na rellen in Haren

22/09/12 om 12:45 - Bijgewerkt om 12:45

De familie van het meisje uit Haren dat jarig was, is "zeer geëmotioneerd" door de rellen als gevolg van het Facebook-feest.

Familie van jarige zwaar geëmotioneerd na rellen in Haren

© AFP

Rob Bats, de burgemeester van Haren, had even contact met de vader van het meisje. "Het gesprek was vooral eenrichtingsverkeer; het is voor de familie bijzonder pijnlijk."

Het gezin was op nadrukkelijk verzoek van de politie en de burgemeester vrijdag uit Haren vertrokken. Ze zijn nog niet teruggekeerd, aldus de burgemeester.

Veel bewoners van de Stationsweg in Haren, waar de rellen ontstonden, hadden bij voorbaat al elders onderdak gezocht. De bewoners zijn druk bezig de rotzooi in hun straat op te ruimen. Ook zijn er ramptoeristen op de straat afgekomen om filmpjes en foto's van de ravage te maken.

Agressie tegen politie

Daarnaast is er nog steeds veel politie aanwezig. Die zette tijdens de rellen 500 man in. "De agressie tegen de politie en de hulpverleners was zeer groot, extreem, moet ik zeggen. Een wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen", zei Oscar Dros, de Groningse korpschef.

De politie verrichtte 34 arrestaties. Het gaat om jongeren die uit heel Nederland komen. Er is een grootschalig onderzoek gestart.

De hoofdofficier van justitie, Hessel Schuth, riep bewoners van Haren en getuigen op foto's en filmpjes aan de politie over te maken. De daders zullen snel worden bestraft, aldus Schuth. "Er gaat geen verdachte weg zonder dat die streng en adequaat bestraft is."

Nieuw fenomeen

Korpschef Dros deed een oproep tot "zelfreflectie" ten aanzien van de sociale media. "We hebben hier te maken met een nieuw fenomeen: de mobiliserende kracht van de sociale media. Wat kunnen we doen om zoiets te voorkomen?"

De politie heeft al veel beelden van de relschoppers. "Ik heb slecht nieuws voor de raddraaiers. We hebben ongelooflijk veel materiaal. Ik zou zeggen: meld je zelf, dan voorkom je dat we je uit bed komen halen." (Belga/TE)

Onze partners