Facebookrellen Haren: Burgemeester neemt ontslag

12/03/13 om 23:06 - Bijgewerkt om 23:06

De Nederlandse burgemeester Rob Bats van Haren stapt op. Bats moest zich verantwoorden in de gemeenteraad voor zijn optreden tijdens van de 'Facebookrellen' vorig najaar.

Aan het begin van de raadsvergadering las Bats zijn verklaring voor waarin hij aankondigde dat hij per 1 april ontslag neemt. Bats had het rapport vorige week woensdag al in handen en had "er toen geen goed gevoel over."

"Ik had toen mijn conclusie al getrokken", aldus de burgemeester, die echter tot dinsdag wilde wachten om in de raad verantwoording af te leggen. "Ik ben er sinds vorige week woensdag van overtuigd en vastbesloten dat ik dat niet meer kan als uw burgemeester."

Burgemeester moet balen

De toon van het vorige week gepresenteerde rapport van een commissie onder leiding van Job Cohen over de rellen viel Bats tegen. "Die lag meer bij de burgemeester dan ik had gedacht."

Ook baalt hij van een aantal conclusies uit het rapport. "Ik wijs de conclusies niet af maar stel ze wel ter discussie voor alle burgemeesters die in de toekomst verstrikt dreigen te raken in het net van taken, rollen en bevoegdheden."

Problemen

Bats gaf in zijn verklaring meermaals aan beschikbaar te zijn voor Haren en andere gemeenten om mee te denken over de oplossing voor de problemen waar hij tijdens de rellen tegenaan liep. (Belga/TV)

Onze partners