Facebookmoord: 1 jaar cel voor moord op 15-jarig meisje

03/09/12 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

De 15-jarige jongen die in Nederland een meisje van dezelfde leeftijd vermoordde omdat ze op haar Facebookpagina roddelde over haar vriendin, is veroordeeld tot 1 jaar cel en tbs. Dat is in Nederland de maximumstraf.

Jinhua K., de 15-jarige jongen die de Arnhemse Joyce 'Winsie' Hau in januari doodde, heeft 1 jaar celstraf en tbs (terbeschikkingstelling) gekregen. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de jongen voor de moord op het 15-jarige meisje en voor poging tot doodslag op haar vader.

De kinderrechter heeft K. drie jaar jeugd-tbs opgelegd; daarvan is 1 jaar voorwaardelijk.

Facebookmoord
K., die destijds 14 was, heeft de moord gepleegd in opdracht van Polly, Winsie's voormalige hartsvriendin, en diens vriendje Wesley. Polly wilde Winsie uit de weg hebben, omdat het meisje over haar zou hebben geroddeld, onder meer op Facebook.

K. zei zelf dat hij door Polly en Wesley onder druk is gezet en dat
hij niet anders kon dan de opdracht uitvoeren. De rechtbank meent
dat er wel degelijk mogelijkheden waren voor Jinhua om van de
steekpartij af te zien.

In Nederland stonden drie tieners terecht voor wat in de media een onwaarschijnlijke Facebookmoord wordt genoemd. K. werd ervan verdacht dat hij voor 100 euro in opdracht van twee andere tieners een meisje van 15 heeft vermoord omdat ze op haar Facebookpagina had geroddeld over haar vriendin.

Het onwaarschijnlijke verhaal begon met een ruzie tussen de twee boezemvriendinnen Polly W. en Winsie H..De ruzie ging over de vermeende seksuele uitspattingen van Polly W. Winsie H. verweet haar dat ze met meerdere jongens seks had.

Toen Polly W. geen oren had naar de kritiek van haar vriendin, sprak Winsie H. kwaad over haar op haar Facebookpagina. Het posten van enkele roddels leidde tot haar dood.

Huurmoordenaar
Verblind door haat tegen haar vriendin, beraamde Polly W. volgens het openbaar ministerie samen met haar vriend Wesley C. de moord op Winsie H. Ze deden daarvoor beroep op een 14-jarige 'huurmoordenaar'.

Ze spraken Jinhua H. aan, een jongen die opkeek tegen Wesley en betaalden hem naar verluidt 100 euro om een einde te maken aan het leven van Winsie H. Over het bedrag dat echt betaald is, legden de verdachten tegenstrijdige verklaringen af. Ze hebben het meermaals over 'enkele tientjes'.

Sociale media
In afwachting van de uitvoering van het plan kreeg de 14-jarige al zijn drankjes betaald wanneer de tieners uitgingen. Ze bespraken hun plannen verder via de telefoon en via sociale media.

De twee opdrachtgevers tot de moord bedreigden Jinhua H. met de dood als hij hun plannen niet zou uitvoeren. Hij kreeg een briefje met haar adres en de tijdstippen dat ze thuis zou zijn.

Jinhua K. stak Winsie H. op 14 januari neer in de deuropening van haar ouderlijk huis. Ze overleed vijf dagen later in het ziekenhuis aan de verwondingen aan haar hals en hoofd. Haar vader werd in het gezicht en aan zijn handen geraakt door het mes van K. Hij was getuige van de feiten.

'Ik zag hoe mijn dochter werd neergestoken,' zegt hij in een interview met Omroep Gelderland. 'Daarna werd ik zelf aangevallen door die jongen.'

Motieven
De vader stelt zich vragen bij de motieven van de dader. 'Als dit om geld gaat, dan vind ik dit nog verschrikkelijker.'

De openbare aanklager denkt dat K. de opdracht van Polly W. en Wesley C. om het meisje te doden, heeft uitgevoerd om erbij te horen.

Voordat hij de moord daadwerkelijk uitvoerde ging de hoofdverdachte meerdere keren langs bij het huis van het slachtoffer. Hij nam daarvoor de trein. Bij aankomst aan het huis twijfelde hij dan en ging hij weer naar huis.

Openbare zitting
Nadat hij Winsie had neergestoken werd de jonge dader meteen tijdens zijn vlucht opgepakt. Omdat hij minderjarig is, vroegen zijn advocaten om de rechtzaak te laten plaatsvinden achter gesloten deuren. De ouders van het slachtoffer wilden de zaak graag bijwonen en vroegen om een openbare zitting.

De drie kinderrechters die de zaak behandelen oordelen dat het maatschappelijk belang hier groter is dan dat van de verdachte en beslisten om de zaak te behandelen in de openbaarheid.

Gevaren van sociale media
Naar aanleiding van deze zaak is in Nederland een debat uitgebroken over de rol van sociale media en het gebrek aan controle op het online gedrag van tieners.

'De gevaren van sociale media zijn groter geworden met het gebruik ervan,' zei de vader van Winsie. 'Kleine dingen kunnen op internet helemaal uit de hand lopen. Hierover zou op school voorlichting moeten gegeven worden.'

Maximumstraf
De ouders van Winsie vroegen dat de dader streng gestraft wordt.

De kinderrechters hebben hem de maximumstraf gegeven. Voor het plegen van een moord door een minderjarige is dat in Nederland 1 jaar jeugddetentie en 2 jaar tbs. (EE)Onze partners