Facebook-rellen: Politie zal vijftig mensen arresteren

26/09/12 om 03:46 - Bijgewerkt om 03:46

De Nederlandse politie heeft vijftig verdachten van de rellen in Haren in beeld die nog niet zijn opgepakt. Zij zullen spoedig worden gearresteerd.

De politie heeft de groep van vijftig relschoppers in beeld gekregen aan de hand van ooggetuigenverslagen, foto's en filmpjes. 'Die komen we op korte termijn van het bed lichten,' zei Dros.

Verrast

De Harense burgemeester Rob Bats (VVD) herhaalde tijdens de uitzending dat de gemeente weliswaar "met elk scenario rekening had gehouden" maar toch door de grootschaligheid van de rellen werd verrast.

Die rellen kwamen er nadat duizenden mensen waren opgedaagd voor het zestiende verjaardagsfeestje van een meisje dat de uitnodiging daarvoor per ongeluk openbar had gemaakt op Facebook. Ongenode feestvierders raakten slaags met de oproerpolitie en richtten op grote schaal vernielingen aan in de randgemeente van Groningen.

Dros zei dat de autoriteiten moeilijk een inschatting konden maken van de grootte van de opkomst in Haren omdat er nauwelijks precedenten zijn.

Onderschat

De korpschef kon niet aangeven of de politie de rellen had onderschat omdat dit nog moet worden onderzocht. Wel ontkende Dros dat het communicatiesysteem van de politie gefaald had.

Van de 36 mensen die zijn gearresteerd, is ongeveer de helft al eens eerder met politie in aanraking geweest. (Elsevier/Servas van der Laan/TV)

Onze partners