Facebook-rellen Haren: Burgemeester moet diep door het stof

09/03/13 om 00:24 - Bijgewerkt om 00:24

Vorig jaar zorgde een uit de hand gelopen oproep voor een feestje voor massale rellen in de Nederlandse gemeente Haren. vandaag moet de burgemeester een publiek mea culpa slaan.

De burgemeester van Haren, Rob Bats, is diep door het stof gegaan na een uiterst kritisch rapport van de commissie-Cohen over de Facebookrellen in september vorig jaar. Hij stapt echter niet op.

Bats bood wel zijn excuses aan voor de fouten die hij als verantwoordelijke voor de openbare orde heeft gemaakt. "We moeten hier lessen voor de toekomst uit trekken", zei hij.

Chaos, geweld en vernielingen

De politie in Groningen en Bats kregen van Job Cohen harde kritiek te verwerken. Eigenlijk ging zo'n beetje alles fout wat fout kon gaan. Er was geen goed plan van aanpak, er werd slecht gecommuniceerd en er werden tal van verkeerde keuzes gemaakt. En zo ontaardde een op het eerste gezicht onschuldige uitnodiging op Facebook voor een verjaardagsfeestje in een chaos van geweld en vernielingen.

Volgens de commissie was er geen doordachte strategie voor het geval het zwartste scenario werkelijkheid zou worden. "Het beeld was vooral dat het wel mee zou vallen."

Honderden jongeren uit vooral het noorden van het land kwamen op de uitnodiging af. De meesten deden dat uit nieuwsgierigheid. De commissie heeft geen enkele aanwijzing dat vooral veel jongeren kwamen om rellen te trappen.

Vijand gevonden

Toch ging het helemaal mis, vooral toen de mobiele eenheid 's avonds bij de groepen jongeren aankwam die zich al steeds baldadiger en uitdagender gedroegen. De menigte had op dat moment een "geschikte tegenstander" gevonden, waardoor de situatie razendsnel escaleerde.

De organisatie van de politie was gebrekkig. Eenheden hadden geen contact met elkaar of met het actiecentrum. Er waren wel veel leidinggevenden, maar slechts weinig sturing. Gewone politieagenten en de eerste ME'ers voelden zich in de steek gelaten.

Vertrouwen

Burgemeester Bats (VVD) en korpschef Oscar Dros zeiden zich volledig te kunnen vinden in het rapport. Bats herkende zich in het beeld dat de politie en de gemeente hebben geworsteld met de situatie en met de keuzes die ze moesten maken. Politie en gemeente gaven zelfs tegenstrijdige adviezen.

De gemeenteraad in Haren praat dinsdag over de conclusies. Daarin komt ook de rol van Bats aan de orde. "Ik ben niet alleen verantwoordelijk, ik voel me ook verantwoordelijk", zei hij.

Bats beseft dat het vertrouwen en het veiligheidsgevoel van de inwoners van Haren stevige schade hebben opgelopen. De twee grootste partijen, de PvdA en de VVD, vinden het nog te vroeg om te praten over het vervangen van Bats. Het wegsturen van kopstukken vindt de PvdA "niet meer dan symboolpolitiek". (Belga/TV)

Onze partners