Facebook onder vuur voor censureren ‘napalmmeisje’

De Noorse krant Aftenposten neemt Mark Zuckerberg onder vuur omdat Facebook de historische foto van het ‘napalmmeisje’ uit de Vietnamoorlog heeft gecensureerd.

Facebook onder vuur voor censureren 'napalmmeisje'

Facebook heeft de historische foto van het zogenaamde ‘napalmmeisje’ uit de Vietnamoorlog verwijderd van zijn site. Het beeld verscheen in een post van de Noorse schrijver Tom Egeland waarin hij foto’s bespreekt die de oorlogsgeschiedenis hebben veranderd. De post werd door Facebook verwijderd en Egeland werd geschorst.

Het bekroonde beeld van AP-fotograaf Nick Ut, genomen op 8 juni 1972, is een van de meest beklemmende foto’s uit de Vietnamoorlog. Kinderen vluchten voor hun leven na een aanval met een napalmbom in Trang Bang, in het zuidoosten van het land. In het midden loopt een naakt 9-jarige meisje, dat later bekend werd als het ‘napalmmeisje’. De foto is historisch en volgens sommigen de reden voor een versneld einde van de Vietnamoorlog.

De grootste Noorse krant, Aftenposten, berichtte over het incident en gebruikte voor haar artikel dezelfde foto van Ut. De krant kreeg vervolgens een verzoek van Facebook om de foto ofwel weg te halen ofwel wazig te maken vanwege de naaktheid. Nog voor de krant kon reageren, had Facebook de post van de krant al verwijderd.

’s Werelds machtigste journalist

De hoofdredacteur van Aftenposten, Espen Egil Hansen, schreef op de voorpagina van de krant een open brief aan de topman van Facebook, Mark Zuckerberg, waarin hij de beslissing onder vuur neemt. ‘Ik ben de hoofdredacteur van de Noorse krant Aftenposten. Ik schrijf deze brief om u te laten weten dat ik niet akkoord ga met uw beslissing om een historische foto van Nick Ut te verwijderen’, zo begint de brief. ‘Niet vandaag, en niet in de toekomst.’

Volgens Hansen is Facebook ‘wereldwijd het belangrijkste platform voor de verspreiding van nieuws, debat en sociale contacten tussen mensen.’ Hij beschuldigt Zuckerberg van machtsmisbruik en noemt hem ”s werelds machtigste journalist’.

‘Ik ben verdrietig, ontgoocheld, en zelfs bang, voor wat u van plan bent met een steunpilaar van onze democratie’, vervolgt Hansen. ‘Ik maak me zorgen dat ’s werelds belangrijkste medium de vrijheid beperkt in plaats van ze te vergroten, en dat dit af en toe gebeurt op autoritaire wijze.’ (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content