Facebook krijgt schadeclaim van 1 miljard euro voor facilitering terrorisme

11/07/16 om 17:12 - Bijgewerkt om 17:12

Bron: Belga

De families van vijf Amerikaanse terreurslachtoffers eisen 1 miljard dollar van Facebook. Volgens hen liet de sociale netwerksite de Palestijnse beweging Hamas toe om de site te gebruiken als communicatiemiddel bij het plannen van aanvallen. Facebook weigert alle commentaar.

Facebook krijgt schadeclaim van 1 miljard euro voor facilitering terrorisme

© Reuters

De families van vijf Amerikaanse terreurslachtoffers hebben een rechtszaak gestart waarbij ze 1 miljard dollar, of 903 miljoen euro, eisen van Facebook. Volgens hen heeft Facebook 'bewust materiële steun en middelen geleverd aan Hamas in de vorm van zijn sociaal netwerkplatform en communicatiesysteem.' Hamas kon zo de socialenetwerksite gebruiken bij het plannen van aanvallen in Israël, de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. Vier Amerikanen kwamen bij die aanslagen om het leven, één werd gewond.

'Kort gezegd: Hamas heeft Facebook gebruikt als instrument bij het mogelijk maken van terroristische activiteiten.' Concreet zou Hamas, dat door de Europese Unie, de Verenigde Staten en Israël gezien wordt als een terreurorganisatie, via Facebook tactische plannen gedeeld hebben met leden, net als militaire instructies en mededelingen over mogelijke tegenstanders.

Mushir al-Masri, één van de leiders van Hamas, liet weten dat de rechtszaak aantoont 'hoe de VS de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting tegengaat' en dat het land vooroordelen koestert over de 'goede zaak' van Hamas. Concreet zou Hamas, dat door de Europese Unie, de Verenigde Staten en Israël gezien wordt als een terreurorganisatie, via Facebook tactische plannen gedeeld hebben met leden, net als militaire instructies en mededelingen over mogelijke tegenstanders.

Volgens de Amerikaanse Anti-Terrorism Act uit 1992 is het verboden voor Amerikaanse bedrijven om diensten van eender welke aard te verlenen aan terreurorganisaties. In een korte reactie liet Facebook weten geen commentaar te geven aan de pers over lopende juridische zaken. (BELGA/JVL)

Onze partners