Facebook doet 'Mark Zuckerberg' proces aan

19/12/11 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

U leest het goed. Maar het gaat niet om de oprichter van Facebook, wel om een Israëlische zakenman die even de naam van Zuckerberg 'leende' om hem te dwarsbomen.

Hij is rijker dan Steve Jobs en werd in 2010 tot Man van het Jaar gekozen door Time Magazine: Mark Zuckerberg kent de voordelen van de macht. Maar hij leert ook de nadelen ervan kennen. Onlangs circuleerden er privéfoto's van hem op het internet en nu krijgt hij te maken met een bijzondere naamgenoot.

Rotem Guez, een Israëlische zakenman van 32, veranderde zijn naam naar 'Mark Zukerberg' om de stichter van het sociale netwerk dwars te zitten. Sinds een jaar is Guez in een proces verwikkeld met Facebook, schrijft de Franse nieuwswebsite L'Express. De eerste klacht kwam van Guez, omdat Facebook, aldus de Israëli, zijn profiel niet opnieuw wou online zetten nadat het gehackt was.

In september 2011 diende ook Facebook een klacht in, omdat Guez zich bezighield met een volgens hen verboden activiteit: hij verkocht de melding 'Vind ik leuk' voor de pagina's van zijn klanten.

In zijn eentje tegen de reus, besloot Guez hard terug te slaan: hij veranderde zijn naam, legaal, naar Mark Zuckerberg. Daarop maakte hij een pagina aan, getiteld 'Ik ben Mark Zuckerberg'. "Ik wilde dat ze tegenover Mark Zuckerberg kwamen te staan, als ze mij juridisch aanvielen. Als enkel Mark Zuckerberg het recht heeft om 'Vind ik leuk' te verkopen, wel, dan ben ik Mark Zuckerberg." (L'Express/SD)

Lees meer over:

Onze partners