Extremisten waarschuwen toeristen: 'Verlaat Egypte voor het te laat is'

18/02/14 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:32

Een islamitische militantengroepering heeft toeristen in Egypte gewaarschuwd dat ze het land beter kunnen verlaten. Wie na 20 februari nog in het land is, dreigt aangevallen te worden.

Extremisten waarschuwen toeristen: 'Verlaat Egypte voor het te laat is'

Ansar Beit al-Maqdis eiste een zelfmoordaanslag op een toeristenbus op. © Reuters

Toeristen moeten voor de deadline van 20 februari Egypte verlaten hebben als ze veilig willen blijven. Dat hebben de islamitische militanten van Ansar Beit al-Maqdis op een aan de groep verbonden Twitteraccount gezegd.

Toeristen zijn doelwit

De militanten hadden eerder al de zelfmoordaanslag op een bus met toeristen opgeëist. Daarbij werden twee Zuid-Koreanen en een Egyptenaar gedood.

"We raden toeristen aan het land veilig te verlaten voor de afloop van de deadline" , is de boodschap die, volgens Reuters, in de Engelstalige tweet te lezen was.

Hoewel de militanten van Ansar Beit al-Maqdis in het verleden zeiden geen dingen aan te kondigen via sociale media, werden vroegere tweets van de account al opgenomen op websites waarvan wel bevestigd is dat ze door de groep gebruikt worden.

Sinds het leger in juli 2013 de islamitische president Mohamed Morsi heeft afgezet, hebben islamitische extremisten honderden agenten en soldaten vermoord. De aanslag op een toeristenbus lijkt een verschuiving aan te geven in de doelwitten van de militanten.

De economie heeft al zwaar te lijden gehad onder de politieke onrust, maar de focus van extremisten op toeristen kan de situatie enkel nog verergeren.

"De aankondiging van Ansar Beit al-Maqdis die van toeristen een doelwit maakt, creëert nieuwe uitdagingen voor het Egyptische veiligheidsapparaat en de Egyptische staat in het algemeen", zei de woordvoerder voor Binnenlandse Zaken, Hany Abdel Latif, tegen Reuters.

Omverwerpen interimregering

Ansar Beit al-Maqdis is de meest actieve militantengroep in Egypte en heeft al vaker gedreigd de interimregering van generaal Abdel Fattah al-Sisi omver te werpen. Terwijl de staat Morsi's Moslimbroederschap heeft neergehaald, zijn de islamitische militanten enkel agressiever geworden.

De groepering eiste een mislukte moordaanslag op de minister van Binnenlandse Zaken op. Daarnaast vielen 16 doden bij een aanslag met een autobom in Mansoura december 2013. Die aanslag werd op dezelfde Twitteraccount geclaimd voordat het op de websites van de jihads als officiële boodschap verscheen.

Onze partners