Extreemrechtse politicus Geert Wilders grootste in de peilingen

09/12/12 om 13:02 - Bijgewerkt om 13:02

De extreemrechtste partij PVV van Geert Wilders krijgt de meeste stemmen achter zich als het vandaag verkiezingen zouden zijn. Dat blijkt uit een nieuwe peiling.

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden in Nederland, dan zou de PVV de grootste partij worden. Volgens een nieuw onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond, heeft de partij van de extreemrechtse politicus Geert Wilders immers de regeringspartijen VVD en PvdA ingehaald.

24 zetels

De PVV haalt volgens de peiling 24 zetels, dat zijn er twee meer dan in de peiling van vorige week. De sociaaldemocratische PvdA, die toen nog de grootste was, zakt nu met een zetel naar 23. De liberale VVD en de socialistische SP blijven staan op 22 zetels.

Regeringspartijen

De twee regeringspartijen VVD en PvdA halen samen dus slechts 45 van de 150 zetels, maar liefst 34 minder dan ze op 12 september nog haalden bij de verkiezingen. De PVV heeft sindsdien negen zetels gewonnen, zo blijkt uit de peiling. Naast de partij van Wilders, zitten ook de partijen D66 en 50PLUS in de lift.

Het is de beste prestatie van de PVV in een peiling sinds mei. Opvallend is ook dat Wilders het goed doet in de peilingen, maar het minder goed deed bij de verkiezingen. (ANP/EE)

Lees meer over:

Onze partners