Extreemrechtse Gouden Dageraad mag meedoen aan Europese verkiezingen

Nikolaos Michaloliakos, partijleider van de nazistische Griekse partij Gouden Dageraad. © AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Het Griekse Hooggerechtshof geeft groen licht aan de ultranationalistische partij Gouden Dageraad om deel te nemen aan de Europese verkiezingen.

Gouden Dageraad wordt door justitie in Griekenland beschouwd als een criminele organisatie en is momenteel het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek. Zes parlementsleden van de partij, onder wie leider Nikolaos Michaloliakos, zitten in de gevangenis in afwachting van hun proces. Ze worden vervolgd voor moord, brandstichting en afpersing.

Maar omdat er nog geen vonnis geveld is, verbiedt het Hooggerechtshof de partij niet om deel te nemen aan de verkiezingen op 25 mei.

Neonazi’s

Gouden Dageraad wordt beschouwd als een neonazistische partij. Haar logo doet sterk denken aan een swastika en enkele leden werden al betrapt op nazigroeten. Zelf ontkent de partij echter dat haar leden neonazi’s zijn.

In 2012 maakte Gouden Dageraad haar debuut in het Griekse parlement, waarin ze 18 zetels heeft. In de huidige opiniepeilingen haalt de partij de derde plaats, na de regerende conservatieven van Nieuwe Democratie en de linkse Syriza-alliantie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content