Extreemlinkse Syriza wijst Griekse coalitie af

13/05/12 om 18:34 - Bijgewerkt om 18:34

Alexis Tsipras, de leider van het radicaal-linkse Syriza, de tweede grootste partij van Griekenland, heeft geweigerd om in een brede coalitie te stappen. President Karolos Papoulias onderhandelt verder in een poging om nieuwe verkiezingen af te wenden.

Extreemlinkse Syriza wijst Griekse coalitie af

© AFP

Papoulias probeert alsnog een regering te vormen met de conservatieven van Nieuwe Democratie, de socialisten van PASOK en een van de kleinere partijen, meldt de BBC.

Zware besparingen

De eurosceptische partij Syriza was uit de parlementsverkiezingen gekomen als de op een na sterkste kracht achter de Conservatieven en voor de Socialisten. Tsipras benadrukte op televisie nogmaals dat het "barbaarse besparingsprogramma", waartoe Europa en andere internationale investeerders Griekenland gedwongen hebben, moet beëindigd worden.

Conservatieven, Socialisten en Democratisch Links beschikken samen over 168 van het 300 zetels tellende parlement en kunnen ook zonder zijn partij proleemloos regeren, zei Syriza-voorman Alexis Tsipras in Athene. Hun eis dat Radicaal Links absoluut aan deze regering moet deelnemen, is absurd en "onlogisch".

Nieuwe verkiezingen

De bemiddeling van Papoulias kwam er nadat geen van de leiders van de drie grootste partijen (Nieuwe Democratie, Syriza en PASOK) erin slaagden een regering op de been te brengen.

Mislukken de onderhandelingen, dan dreigt een nieuwe stembusgang. Tegelijk neemt ook de kans op een euro-exit van Griekenland toe. (Belga/BBC/KVDA)

Onze partners